Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Στο 3,6% η ανάπτυξη 2010

Τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από την ενοποίηση ανακοίνωσε η Γερμανία για το 2010, καθώς το ΑΕΠ της ενισχύθηκε κατά 3,6%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού όμως εκτινάχθηκε στο 3,5%, πέραν των ορίων της Ε.Ε.

Γερμανία: Στο 3,6% η ανάπτυξη 2010
Τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από την ενοποίηση κατέγραψε η Γερμανία το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε το 2010 κατά 3,6%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 1992.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Βερολίνου όμως άγγιξε το 3,5%, ξεπερνώντας το όριο του 3% που θέτουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι το 2009 η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 4,7%.

Τα στοιχεία του 2010 είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών -όπως αποτυπώθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg-, ενώ η Bundesbank προβλέπει επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας στο 2% το 2011 και στο 1,5% το 2012.

"Αναπτυχθήκαμε με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο", δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Rainer Bruederle.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στη χώρα δεν είναι εξίσου εντυπωσιακές, αφού η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 0,5%. "Η κατανάλωση παραμένει σχετικά αδύναμη", αναφέρει ο κ. Gerd Hassel της BHF Bank και συμπληρώνει: "Οι δημόσιες δαπάνες ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω των δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Επίσης, οι επενδύσεις παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, κυρίως στον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό".
 
Το 2010 οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 14,2% και οι εισαγωγές σε σημαντικό ποσοστό 13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v