Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Μείωση του επιτοκίου στην δημοπρασία

Η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 1,25 δισ. ευρώ στην σημερινή δημοπρασία και μάλιστα με οριακά χαμηλότερο επιτόκιο στα ομόλογα λήξης 2020 συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Πορτογαλία: Μείωση του επιτοκίου στην δημοπρασία
Απολύτως ικανοποιητική κρίνεται η πορεία της σημερινής κρίσιμης δημοπρασίας ομολόγων της Πορτογαλίας, από την οποία αντλήθηκαν 1,249 δισ. ευρώ (στο ανώτερο εύρος του στόχου της Λισσαβόνας) σε τίτλους λήξης του 2014 και του 2020 και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο από ότι στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου, όσον αφορά τα δεκαετή ομόλογα.  

Συγκεκριμένα, ως προς τους τίτλους λήξης 2020, από τους οποίους η Πορτογαλία άντλησε 599 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,716% από 6,806% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τέτοια εξέλιξη στις αρχές της εβδομάδας θα είχε χαρακτηριστεί τουλάχιστον ουτοπική.

Ως προς τους τίτλους λήξης 2014, η Πορτογαλία άντλησε 650 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στο 5,396% από 4,041% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ισχυρή την συμμετοχή των επενδυτών στις δύο δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, στην έκδοση τίτλων λήξης 2020 η προσφορά καλύφθηκε κατά 3,2 φορές (από 2,1 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου). Ως προς την έκδοση τίτλων λήξης 2014, το ποσοστό κάλυψης άγγιξε το 2,6 έναντι 2,8 στην προηγούμενη δημοπρασία.

"Και οι δύο δημοπρασίες προσφέρουν τα ισχυρά στατιστικά που ζητούσαν οι αγορές για να υπάρξει καθησυχασμός ως προς τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή περιφέρεια" δηλώνει στο Reuters, ο Peter Chatwell, αναλυτής της Credit Agricole και συμπληρώνει: "η φερόμενη αγορά τίτλων από την ΕΚΤ έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτά τα αποτελέσματα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v