Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Για δεύτερη συνεδρίαση οι ευρωαγορές κινούνται ανοδικά, με πρωτοπόρο τις τράπεζες. Ράλι 3% σε Ισπανία και Ιταλία, εν όψει της σημερινής δημοπρασίας ομολόγων στην Πορτογαλία και με στήριξη από τις δηλώσεις Olli Rehn.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ισχυρά κέρδη σημειώνονται για δεύτερη συνεδρίαση στα χρηματιστήρια της αποκαλούμενης περιφέρειας της ευρωζώνης, εν αναμονή της δημοπρασίας ομολόγων στην Πορτογαλία σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 1,38% στις 7.037 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,47% στις 3.918 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,55% στις 6.046 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ράλι καταγράφεται στον ισπανικό ΙΒΕΧ με άνοδο 3,44% στις 9.916μονάδες. Θετικό το κλίμα και στην Πορτογαλία, όπου ο PSI ενισχύεται κατά 1,11% στις 7.543 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει άνοδο 2,72% στις 20.892 μονάδες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι στην αγορά επικρατεί πλέον η εκτίμηση πως οι αξιωματούχοι, και μάλιστα όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους .

Επισημαίνεται ότι χθες η Ιαπωνία δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθεί σημαντικά στην έκδοση του ομολόγου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και πως πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι σημαντική και η τοποθέτηση από sovereign wealth funds. Επιπλέον, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες πως τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 είναι καλύτερα των στόχων.

Σήμερα, ο κ. Olli Rehn, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του ταμείου στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών (ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας) πέραν των 440 δισ. ευρώ, με παράλληλη επέκταση και των δραστηριοτήτων του.

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της κρίσης χρέους, σε συνδυασμό με την εικόνα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, ωθούν τις ευρωαγορές. Σήμερα, η Airbus ανακοίνωσε ότι πέτυχε παραγγελία-ρεκόρ με την IndiGo Airlines, με αποτέλεσμα η μετοχή της μητρικής EADS να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 3,5%.

Ισχυρά κέρδη σημειώνει για δεύτερη συνεδρίαση και ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της Deutsche Bank στο +2,9% και της UBS στο +2,19%. Η μετοχή της ιταλικής Unicredit καταγράφει άλμα 4,6%, ενώ η ισπανική Santander έχει εκτοξευτεί στο +6,5%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v