Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, αλλά και τα futures της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μπαράζ δημοπρασιών κρατικών τίτλων της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Πορτογαλία.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures της Wall Street, μετά τα υψηλά δύο ετών που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για την Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,79% στις 6893 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,43% στις 3810 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,52% στις 5953 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου το κλίμα είναι δυσμενέστερο καθώς διευρύνονται και τα spread των ισπανικών και των πορτογαλικών τίτλων με τα αντίστοιχα γερμανικά Bunds. O ισπανικόw ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,1% στις 9455 μονάδες, o πορτογαλικόw PSI καταγράφει απώλειες 1,85% στις 7267 μονάδες και o ιταλικόw ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,53% στις 20229 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενεχόμενο επέκτασης της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία, η οποία φέρεται να δέχεται πιέσεις από τον γαλλογερμανικό άξονα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να διασωθεί η Ισπανία. Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία μπαράζ δημοπρασιών ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων τις επόμενες τρεις ημέρες.

Πτωτικά κινείται και ο μεταλλευτικός κλάδος, ακολουθώντας κατά πόδας την διόρθωση που καταγράφεται στην τιμή του χαλκού.

Ανοδικά πάντως, κινούνται αμυντικοί κλάδοι, όπως η υγεία και τα τρόφιμα, ειδικότερα και μετά το deal που ανακοινώθηκε από την DuPont σχετικά με την εξαγορά της Danisco.

Η προσοχή των επενδυτών πάντως, επικεντρώνεται και στα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Alcoa, την πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v