Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα χρηματιστήρια της περιφέρειας. Άνοδος στο κόστος δανεισμού και υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα $1,30.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά ταμπλό, εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ και μία ημέρα αφού η Κομισιόν παρουσιάσε το σχέδιο συμμετοχής των ομολογιούχων στο κόστος διάσωσης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτη DAX 30 υποχωρεί κατά 0,44% στις 6950 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,7% στος 3876 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0064% στις 5980 μονάδες.

Σαφώς δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,35% στις 9572 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,82% και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 0,69% στις 20494 μονάδες.

Στην ισπανική αγορά η μετοχή της Banco Santander υποχωρεί κατά 3,4%, ενώ στο Παρίσι η μετοχή της Societe Generale καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 2%.

Οι προσδοκίες για την αμερικανική αναπτυξιακή πορεία είναι πλέον υψηλές με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ανεργία μειώθηκε στις ΗΠΑ στο 9,7%, από 9,8% τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά όμως, εντείνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters) ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αναζητώντας την οικονομική στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Το ευρώ υποχώρησε κατά συνέπεια κάτω από τα 1,30 δολ. ενώ ανοδικά κινείται εκ νέου το κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v