Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά από 2 ανοδικές συνεδριάσεις και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της ευρωζώνης για το 2011 με την πορτογαλική δημοπρασία ομολόγων.

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωαγορές μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρών κερδών και ενώ οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την πορεία της πρώτης κρίσιμης δοκιμασίας στο πλαίσιο της κρίσης χρέους, με την πορτογαλική δημοπρασία ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά0,3% στις 6954 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,41% στις 3899 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10% στις 6008 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,24% στις 9864 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,23% στις 7763 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,28% στις 20488 μονάδες.

Ο πετρελαϊκός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις έντονες διορθωτικές κινήσεις που καταγράφηκαν στην τιμή του πετρελαίου (κάτω από τα 90 δολ. η τιμή του αργού στην Νέα Υόρκη). Επισημαίνεται πως νωρίτερα, πιέσεις ασκήθηκαν και στις ασιατικές αγορές με επίκεντρο τον ενεργειακό, αλλά και τον μεταλλευτικό κλάδο, συνεπεία του sell off στις τιμές των μετάλλων.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των εξελίξεων έπαιξε και η κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η βελτίωση που καταγράφεται στην αμερικανική οικονομία δεν είναι τέτοια ώστε να ανασταλεί η ποσοτική χαλάρωση των 600 δισ. δολ.

Η προσοχή των επενδυτών σήμερα όμως, είναι στραμμένη στην Πορτογαλία, η οποία προχωρά στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων στην ευρωζώνη για το 2011, με τους αναλυτές να «βλέπουν» ακόμη και διπλασιασμό των αποδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v