Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωαγορές κλείνουν το 2010 με άνοδο 7,5%

Με απώλειες κατά την τελευταία συνεδρίαση αλλά ετήσια άνοδο 7,5% αποχαιρέτησαν το 2010 οι ευρωαγορές. Μεγάλοι ηττημένοι της χρονιάς οι τράπεζες και κερδισμένοι οι... αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με απώλειες κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, αποχαιρέτησαν οι ευρωπαϊκές αγορές το 2010. Μία χρονιά ιδιαίτερα επεισοδιακή για τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με μεγάλους ηττημένους τις τράπεζες και κερδισμένους τις… αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε μία συνεδρίαση με φτωχό όγκο συναλλαγών (για τις μετοχές που μετέχουν στον FSTEurofirst, ο όγκος συναλλαγών περιοριζόταν στο 18% του μέσου όρου 90 ημερών) τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες. Οι γερμανικές, οι ελβετικές και οι ισπανικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές.

Ο δείκτης CAC 40 στην Γαλλία έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 3804 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 δεν κατόρθωσε να κλείσει το έτος πάνω από τις 6000 μονάδες. Συγκεκριμένα, έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 5899 μονάδες.

Για το 2010, ο FTSE 100 καταγράφει συνολικά κέρδη 9%. Απόδοση καλύτερη από ότι έγινε στην γαλλική αγορά, η οποία για το έτος καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3%, αλλά κατώτερη από την Γερμανία, όπου ο DAX 30 καταγράφει ετήσια άνοδο 16%.

Όπως επισημαίνει ο Joshua Raymond της Citi Index, ειδικά για τον FTSE 100, το 2010 ήταν αρκετά επεισοδιακό, με διορθωτικές τάσεις το πρώτο εξάμηνο και ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες του έτους. Η ανάκαμψη όμως, αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, επισημαίνει ο κ. Raymond. Κατά την εκτίμησή του, το ότι ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει ετήσιες απώλειες 17% ενώ ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ υποχώρησε το 2010 κατά 13% είναι ενδεικτικό των ανησυχιών που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ευρωζώνη.

Ο κ. Raymond υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη των ευρωαγορών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποσοτική χαλάρωση της Fed αλλά και στην ισχυρή ζήτηση σε Ινδία και κυρίως Κίνα.
 
Το αποτέλεσμα, ήταν για το 2010, ο FTSEurofirst να καταγράφει άνοδο 7,5% ενώ έχει ενισχυθεί κατά 74% από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον Μάρτιο του 2009.

Ηττημένος της χρονιάς αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ο STOXX Europe 600 banking index καταγράφει απώλειες 11%. Αντιθέτως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ο μεγαλύτερος νικητής της χρονιάς με τον Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts στο +45%!

Παράλληλα, με την τιμή του χαλκού σπάει αλλεπάλληλα ρεκόρ, ο μεταλλευτικός κλάδος κλείνει την χρονιά με συνολική άνοδο που ξεπερνάει το 26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v