Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ισχυρή διόρθωση στις ευρωαγορές, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall, λόγω της "βουτιάς" στις τιμές των εμπορευμάτων και της επιστροφής των φόβων για τα χρέη της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street εν μέσω ρευστοποιήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την περιφέρεια της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,37% στις 6880 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,25% στις 3867 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,59% στις 5978 μονάδες.

Σαφώς δυσμενέστερο το κλίμα στην Μαδρίτη, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 2,55% στις 9636 μονάδες. Στην Πορτογαλία ο PSI υποχωρεί κατά 1,12% στις 7693 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 1,43% στις 20252 μονάδες.

Ο πετρελαϊκός κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις με την τιμή του αργού να υποχωρεί κάτω από 89 δολάρια το βαρέλι, καθώς συνεχίζεται το χθεσινό sell off στις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του χαλκού τρίμηνων συμβολαίων, υποχωρεί κατά 80 δολάρια, στα 9.500 δολ. ανά τόνο.

Τράπεζες και λιανεμπόριο επίσης βρίσκονται στο κόκκινο.

«Οι επενδυτές φαίνεται πως ήταν ήδη προδιατεθειμένοι να βγάλουν κάποια χρήματα από το τραπέζι στις αρχές του έτους και μετά το ράλι του Δεκεμβρίου» αναφέρει το σχόλιο αγορών των Financial Times και συμπληρώνει: «Τώρα, υπάρχουν νέες μακροοικονομικές ανησυχίες και οι επενδυτές θυμούνται κα πάλι ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα»

Οι FT αναφέρονται στα στοιχεία της Markit για τον σύνθετο ΡΜΙ αλλά κυρίως για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ κλάδου υπηρεσιών ευρωζώνης που δείχνει περίτρανα ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη, με σημαντική βελτίωση στην Γερμανία και επικίνδυνη επιδείνωση στην περιφέρεια και ειδικά στην Ισπανία. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η ετήσια έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα στην ευρωζώνη της Grant Thornton.

Η σημερινή δημοπρασία της Πορτογαλίας, ήταν η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της ευρωζώνης για το 2011. Η Λισσαβόνα κατάφερε να πουλήσει 6μηνα έντοκα 500 εκατ. ευρώ, αλλά με εκτίναξη του κόστους δανεισμού στο 3,686% από 2,045% στην προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v