Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Στο κόκκινο ευρωαγορές και futures της Wall, καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Πορτογαλία. Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωζώνη, αναμένεται - με υψηλές προσδοκίες - ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ.

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τις πιέσεις να εστιάζονται στις αγορές της περιφέρειας και τις ανησυχίες για την Πορτογαλία να εντείνονται. Έτσι, μετά από ένα 4ήμερο ανόδου και έχοντας αγγίξει υψηλά 28μηνών, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά με τις μεταλλευτικές και τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,23% στις 6965 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,77% στις 3877 μονάδων ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,62% στις 5982 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,44% στις 9563 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,21% ενώ αντιθέτως ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,12% στις 20661 μονάδες.

- Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι η Λισσαβόνα θα ζητήσει στήριξη από την διεθνή κοινότητα, ενώ δημοσιεύματα φέρουν την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να μην δέχεται πλέον ως collateral κρατικά ομόλογα Πορτογαλίας.

Επιπλέον, η ένταση κορυφώνεται καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μπαράζ εκδόσεων κρατικών τίτλων ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, συνολικού ύψους 24 δις. ευρώ. Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι αποδόσεις αλλά και τα CDS των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας ακολουθούν εκ νέου ανοδική πορεία, ενώ το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα $1,30.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών οι ειδήσεις δεν ήταν ευοίωνες για την ευρωζώνη. Η Eurostat αναθεώρησε πτωτικά τους ρυθμούς ανάπτυξης ευρωζώνης τρίτου τριμήνου, ενώ η Γερμανία – διαψεύδοντας τις προσδοκίες – ανακοίνωσε μείωση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής και συρρίκνωση του εμπορικού της πλεονάσματος.

Οι αναλυτές αναμένουν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται ότι μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 9,7% (από 9,8%), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αμερικανικής ανάπτυξης.

Ακόμη και αυτή η προσδοκία όμως, δεν βελτιώνει το κλίμα στην ισπανική αγορά, όπου οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις. Πιέσεις δέχεται και ο ευρύτερος μεταλλευτικός κλάδος στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v