Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την Πορτογαλία και ενώ οι αγορές προετοιμάζονται για μπαράζ δημοπρασιών ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ

Πιέσεις καταγράφονται στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου και κυρίως στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Λισσαβόνα να ενταχθεί και εκείνη στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα οι αγορές προετοιμάζονται για κρίσιμες δημοπρασίες ομολόγων αυτή την εβδομάδα, τόσο από την Πορτογαλία, όσο επίσης από την Ισπανία και την Ιταλία.

Έτσι, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,29% στις 6927 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,64% στις 3846 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,16% στις 5975 μονάδες.

Σαφώς δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,18% στις 9448 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,37% στις 7302 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,71% στις 20396 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται πιέσεις, ιδίως στην Πορτογαλία, όπου η μετοχή της Banco Comercial Portugues SA υποχωρεί κατά 3,3%. Πτωτικά κινείται και ο μεταλλευτικός κλάδος καθώς υποχωρεί η τιμή του χαλκού.

Το κρίσιμο σημείο πάντως, αυτή την εβδομάδα είναι το μπαράζ δημοπρασιών ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων, τους οποίους η Commerzbank υπολογίζει στα 24 δισ ευρώ.

Η Γαλλία θα προχωρήσει στις 10 Ιανουαρίου σε δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων με στόχο άντλησης 7 δισ. ευρώ. Μία ημέρα αργότερα, η Ιταλία θα εκδώσει ετήσιους τίτλους με στόχο άντλησης 7 δισ. ευρώ, ενώ στις 12 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία θα δημοπρατήσει ομόλογα λήξεις 2014 και 2020. Η ισπανική δημοπρασία τίτλων λήξης το 2016 θα υλοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία προχώρησε σε δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων όπου καταγράφηκε εκτίναξη του κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v