Στα ”κόκκινα” οι ευρωαγορές

Υπό την πίεση της δραματικής πτώσης τιμών στις ενεργοβόρες εταιρίες (αεροπορικές, χημικά και φάρμακα, μεταφορές), οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν στα ”κόκκινα”. Στα στοιχεία για την απασχόληση ΗΠΑ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Υπό την πίεση της δραματικής πτώσης τιμών στις μετοχές των ενεργοβόρων εταιριών (αεροπορικές, χημικά και φάρμακα, μεταφορές) που αντιμετωπίζουν διαρκώς υψηλότερο κόστος στο πλαίσιο της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν σε ”βαθύ κόκκινο”.

Τα futures της Wall Street υποδεικνύουν πάντως ότι οι αμερικανικοί δείκτες θα επιχειρήσουν σταθεροποίηση στο άνοιγμα, μετά την δραματική χθεσινή πτώση, ελπίζοντας σε θετική εικόνα από τα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Και οι 18 βασικοί δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών καταγράφουν έντονες απώλειες το μεσημέρι, πλην της Ισλανδίας. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,51% στις 4.391 μονάδες, ενώ ο DAX παραμένει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3.800 μον. καταγράφοντας απώλειες 1,43% στις 3.774 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,91% στις 3.590 μονάδες.

Η British Airways υποχωρεί 2,9% και η Air France 2,1%, ενώ η μεγαλύτερη εταιρία ελαστικών της Ευρώπης, η Michelin χάνει 1,8% και η φαρμακοβιομηχανία Clariant 4,2%.

Οι μετοχές της Yukos βυθίζονται 18% μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επαναλάβει την απαγόρευση πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Με πτώση 1,4% αντιδρά ο τίτλος της Carrefour στην υποβάθμιση της Goldman Sachs από ”ευθυγράμμιση” σε ”υποστάθμιση.”

Στον αντίποδα η Munich Re, ενισχύεται 1,8% στο πλαίσιο της ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων και ευοίωνων προβλέψεων κερδοφορίας.

Οι προθεσμιακές αγορές στη Νέα Υόρκη προοιωνίζουν τάσεις ανάκαμψης για τον δείκτη S&P και ελαφρά πτώση για τον Dow Jones που καταποντίστηκε χθες κάτω από το φράγμα των 10.000 μονάδων.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, από τα οποία οι επενδυτές αναμένουν επιβεβαίωση της πρόβλεψης του κεντρικού τραπεζίτη Alan Greenspan ότι η επιδείνωση της αγοράς εργασίας του Ιουνίου ήταν ”βραχύβια.”

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν, βάση δημοσκόπησης του Bloomberg, ότι οι Αμερικανοί εργοδότες πρόσθεσαν 240.000 εργαζόμενους στα μισθολόγιά τους τον Ιούλιο. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται ότι παρέμεινε σταθερό στο 5,6% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v