Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες για τις ευρωαγορές και πιέσεις για τις τράπεζες από τις εξαγγελίες Barroso για την μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου και τα δημοσιεύματα για τα "θολά σημεία" των ευρωπαϊκών stress test.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ευρώ καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την υγεία του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου. Αφορμή για την επιδείνωση του κλίματος αποτέλεσε δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο παραθέτει έκθεση βάσει της οποίας, τα ευρωπαϊκά street stest υποεκτίμησαν την έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα των χωρών με υψηλό χρέος.

Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφουν απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να καταγράφεται νέα άνοδος στα γερμανικά Bunds καθώς οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στις ασφαλέστερες τοποθετήσεις των γερμανικών ομολόγων.

Έτσι ο γερμανικός DAΧ 30 υποχωρεί σε ποσοστό -0,75%, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό -0,97% και ο βρετανικός FTSE 100 σε ποσοστό -0,68%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί σε ποσοστό -1,07% ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό -0,26% και ο ιταλικός ΜΙΒ σε ποσοστό -0,98%.

Το ευρώ υποχωρεί στο 1,2791 έναντι του δολαρίου.

Από το Στρασβούργο παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso επέτεινε το αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες. Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου που μεταξύ άλλων θα απαγορεύει το short selling, ο κ. Barroso δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι μέρες όπου καποιος θα μπορούσε να στοιχιματίσει ότι θα καεί το σπίτι του γείτονα τελείωσαν" και συμπλήρωσε: "εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος των επενδυτικών τους κινδύνων και των αποτυχιών τους. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ένωση των Γερμανικών Τραπεζών προειδοποιεί ότι νέοι κανόνες ενδεχομένως να αναγκάσουν τους τραπεζικούς ομίλους της χώρας να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 135 δισ. ευρώ.  
 
Ως προς την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ο κ. Barroso δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, αλλά τόνισε πως επιβάλλονται συντονισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο επίτροπος Olli Rehn παράλληλα, δήλωσε πως δεν έχουν ακόμη λυθεί όλα τα προβλήματα για την ευρωζώνη.

Οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Obama για πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων δαπανών σε επενδύσεις υποδομών με αρχικό κεφάλαιο 50 δις. δολ. δεν στήριξε ούτε τις ευρωπαϊκές ούτε νωρίτερα τις ασιατικές αγορές. Οι αγορές στάθηκαν περισσότερο στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας και Αυστραλίας οι οποίες άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους, με την τελευταία μάλιστα, να κάνει λόγο για «αβεβαιότητα» στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v