Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μία συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών καθώς η Wall Street είναι κλειστή λόγω της Labor Day. Στο προσκήνιο ο κλάδος κοινής ωφέλειας μετά τη συμφωνία Merkel για τον πυρηνικό κλάδο.

Χωρίς κατεύθυνση από τη Wall Street, που είναι κλειστή σήμερα λόγω της Labor Day, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά με στήριξη κυρίως από τον κλάδο κοινής ωφέλειας και με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 0,34% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,15%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,3%, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 0,52% και ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 0,24%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος κοινής ωφέλειας, που καταγράφει άνοδο μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel για τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας και την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Κέρδη σημειώνουν και οι αερομεταφορές, καθώς η νεοσύστατη εταιρία της British Airways με την Iberia δηλώνει πως θα προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εξαγορών αεροπορικών εταιριών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, από την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία ανάκαμψης του μεταποιητικού κλάδου, που ανακοινώθηκαν για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία), ήραν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ, τα οποία επίσης εξέπληξαν θετικά, έδωσαν έναν ακόμη λόγο για άνοδο στη Wall Street. Τη σκυτάλη πήραν σήμερα οι ασιατικές αγορές (κέρδη 2% για τον Nikkei) και τώρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v