Θετικό το άνοιγμα στην Ευρώπη

Αισιόδοξο κλίμα στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες φαίνεται να κινούνται στο ρυθμό των καλών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Με ανοδική τάση ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση οι τελευταίες κεφαλαιαγορές, οι οποίες φαίνεται να κινούνται στο ρυθμό των καλών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο FTSE 100 κερδίζει 0,33% στις 5214,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX 0,55% πέριξ των 5082,35 μονάδων και ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,40% και τις 4474,22 μονάδες.

Χαμόγελα, μάλιστα, προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια δεν επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση για πτώση του ΑΕΠ στη Γαλλία κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο του 2001, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί η υποχώρηση του συγκεκριμένου μεγέθους αποδίδεται στη συγκυρία του τελευταίου τριμήνου του 2001 μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, και όλοι περιμένουν ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει εφέτος.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές όσον αφορά τις μετοχές εταιριών όπως οι Unilever, Skandia, DSM, που ανακοίνωσαν χθες καλύτερα κέρδη από ό,τι ανέμενε η αγορά. Παράλληλα, ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η μετοχή τςη AstraZeneca, καθώς έλαβε άδεια για την παρασκευή νέου φαρμάκου για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Αρνητικό πρόσημο έχει από την έναρξη η μετοχή της Bayer, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η πορεία και της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας αξιοποίησης κάρβουνου για ενεργειακή χρήση, BHP Billiton, που προέβλεψε υποχώρηση της δραστηριότητάς της εφέτος.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον, τονίζουν οι αναλυτές εστιάζεται αφενός στην πορεία του DAX της Φρανκφούρτης που υποχώρησε σημαντικά χθες, αλλά και στην ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, δίνοντας ώθηση και στην Ευρώπη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v