Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Θετικές εταιρικές ανακοινώσεις, αλλά και η ενίσχυση των ενδείξεων για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης οδηγούν σε ανοδική τροχιά τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, κατορθώνοντας να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα .

Ανοδική πορεία ακολουθούν πλέον οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακτούν τα χαμένα κέρδη, κυρίως εξαιτίας θετικών εταιρικών ανακοινώσεων αλλά και οικονομικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 μηνών στη διάρκεια του Απριλίου, καθώς οι εγχώριοι επιχειρηματίες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Ακόμη, στην Ιταλία πάλι, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, οι πωλήσεις λιανικής για το μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατέγραψαν πτώση 0,1%.

Στη βρετανική αγορά οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι αυτές που δημιουργούν έντονα αρνητικό κλίμα, καταγράφοντας απώλειες μετά και την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Αντίθετα, η Safeway, εταιρία πωλήσεων τροφίμων λιανικής, σημείωσε άνοδο κατά 1%. Επιπλέον, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, ύστερα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων της γαλλικής Sanofi.

Στη γαλλική αγορά την άνοδο του δείκτη οδηγεί η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi-Synthelabo με κέρδη άνω του 2%, καθώς ανακοίνωσε ισχυρές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, πτώση κατά 1,5% παρουσιάζει ο τίτλος της France Telecom, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τη τύχη της γερμανικής της μονάδας Mobilcom.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX καταγράφει οριακά κέρδη, κυρίως εξαιτίας της θετικής πορείας των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της DaimlerChrysler.

Από τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων ξεχωρίζει η χαμηλότερη από ότι αναμενόταν άνοδος των τιμών παραγωγής του Μαρτίου. Επιπλέον, εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του έτους, δίνοντας έτσι ”χώρο” στην ΕΚΤ να αναβάλλει πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v