Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην Ευρώπη

Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων για τις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των υποβαθμίσεων Ελλάδας-Πορτογαλίας, με τις τράπεζες στο στόχαστρο. Κάθετη πτώση στην Ασία, με απώλειες 2,43% για Nikkei.

Ακάθεκτες συνεχίζονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις επενδυτικές διαθέσεις να παραμένουν στο ίδιο αρνητικό μοτίβο με την Τρίτη, στον απόηχο των υποβαθμίσεων από την Standard & Poor’s για Ελλάδα και Πορτογαλία.

Οι τράπεζες βρίσκονται, για μία ακόμη συνεδρίαση, στο επίκεντρο της επίθεσης ρευστοποιήσεων με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά 1,3% και την Societe Generale να ενισχύεται κατά 2,6%. Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe 500 υποχωρεί κατά 2,7%. Πτώση 6,4% για τη μετοχή της ING, σε χαμηλό 2 μηνών, λόγω υψηλής έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα.

Την «παρτίδα» προσπαθεί να σώσει η Royal Dutch Shell, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 0,9% μετά την ανακοίνωση μεγεθών α’ τριμήνου καλύτερων των εκτιμήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται δεν τα καταφέρνει.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων στην ελληνική κρίση, με το «σημείο-κλειδί» να είναι η ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet και τον διευθυντή του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Eurogroup στις 10 Μαΐου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,87% στις 6.105,70 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,46% στις 5.577,58 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,04% χαμηλότερα στις 3.804,77 μονάδες. Πτώση 1,6% για τον FTSEurofirst 300 στο επίπεδο των 1.051,92 μονάδων.

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας. Απώλειες 5,7% στις 6.744,43 μονάδες για τον πορτογαλικό PSI 20, ενώ κατά 1,31% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός IBEX διαμορφούμενος στις 3.794,21 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις λόγω ευρωπαϊκού Νότου στις ασιατικές αγορές, ενώ πτωτική κίνηση ακολούθησε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v