Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rompuy: Καμία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy, επιβεβαιώνοντας σύνοδο του Eurogroup στις 10 Μαΐου.

Rompuy: Καμία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους
Καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy, επιβεβαιώνοντας σύνοδο του Eurogroup στις 10 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Van Rompuy, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελλάδας, τόνισε: "Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους".

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη σύνοδο για το θέμα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ε.Ε. υποστήριξε ότι "ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών ευρωζώνης κοντά στις 10 Μαΐου".


- Κομισιόν: Αποκλείει αναδιάρθρωση χρέους

"Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους", τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Amadeu Altafaj.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι διαβουλεύσεις της τρόικας στην Αθήνα προχωρούν τάχιστα και αναμένεται ολοκλήρωση εντός των επόμενων ημερών, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη για την εκταμίευση της βοήθειας πριν από τη λήξη των ελληνικών τίτλων στις 19 Μαΐου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση που προωθείται αφορά μόνο στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν συζητηθεί ποσά σε σχέση με βοήθεια προς τη χώρα το 2011.

"Οι χώρες-μέλη κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκταμίευσης των κεφαλαίων", τόνισε ο κ. Altafaj, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
 
Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση της Πορτογαλίας, επανέλαβε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.  

Ερωτηθείς για τη χθεσινή "επιθετική" υποβάθμιση από τη Standard & Poor's, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Chantal Hughes, επισήμανε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη στήριξη για την Ελλάδα.


- Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τον μηχανισμό

Το πρώτο πακέτο της διεθνούς έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα πρόκειται να απελευθερωθεί και να αποδοθεί πριν από την κρίσιμη ημερομηνία επαναχρηματοδότησης της 19ης Μαΐου, σύμφωνα με σχέδιο γερμανικού νόμου.

To σχέδιο νόμου, που φέρει τον τίτλο "Νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας στη νομισματική ένωση", περιλαμβάνει την αναφορά ενός ανεπίσημου χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα ψηφίσουν επί της πρότασης αρωγής της Ελλάδας στις 10 Μαΐου.

Αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του 3ετούς προγράμματος λιτότητας στις 6 - 7 Μαΐου, ενώ οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στην Αθήνα στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η γερμανική ρύθμιση κάνει αναφορά και σε πιθανή βοήθεια της Ελλάδας το 2011 και το 2012.


- Οι Ευρωπαίοι κατά της αναδιάρθρωσης

Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Van Rompuy κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί, ως φαίνεται, πάγια θέση της ευρωζώνης.

Ο γενικός γραμματέας της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, κ. Marco Buti, τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

"Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: στο πλαίσιο του προγράμματος που συζητείται το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους δεν υπάρχει", τόνισε ο κ. Buti.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schaeuble, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ήθελαν Γερμανοί βουλευτές να είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Schaeuble υπογράμμισε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν συζητήσεις (στη Γερμανία) για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν πρόκειται να απογοητεύσει την Ελλάδα".

Η πρώτη, πάντως, που εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήταν η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde.

"Σε περίπτωση παύσης πληρωμών, τότε θα πατήσουμε αμέσως το φρένο", ξεκαθάρισε η κ. Lagarde σε δηλώσεις της στη γαλλική εφημερίδα "Journal du Dimanche".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v