Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ευρωπαϊκός Νότος "ρίχνει" την Ασία

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις, επενδυτές σε κατάσταση σχεδόν πανικού και ισχυρή πτώση προκαλεί στις ασιατικές αγορές η υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας. Πτώση 2,43% για Nikkei, 1% για Κίνα.

Το… δράμα του ευρωπαϊκού Νότου έφθασε και στην Ασία, οδηγώντας σε ευρύτατες ρευστοποιήσεις και θέτοντας τους επενδυτές σε συναγερμό, καθώς η μετάσταση της κρίσης δεν αποτελεί, πλέον, φόβο αλλά μάλλον απτή πραγματικότητα.

Απώλειες 1,5% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το κόστος προστασίας έναντι χρεοκοπίας ασιατικών χωρών (CDS) να διαμορφώνεται σε υψηλό δύο μηνών.

«Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί λόγω της μετάστασης της κρίσης», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Simon Bonouvrie, διαχειριστής κεφαλαίων 1,7 δισ. δολαρίων στην Platypus Asset Management στην Αυστραλία και προσθέτει «πιθανώς να είναι μία υπερβολική αντίδραση αλλά τα επίπεδα ανάληψης ρίσκου θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα».

Όπως είναι φυσικό οι τράπεζες ήταν το μεγαλύτερο θύμα του πανικού, με τη μετοχή της HSBC Holdings να υποχωρεί 2%, ενώ η Mitsubishi UFJ Financial Group αποδυναμώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό.

Η ανάκαμψη του γεν έπληξε και τις μετοχές ιαπωνικών εξαγωγικών ομίλων, με την Canon να υποχωρεί 2,3%, ενώ ο δείκτης μετοχών πρώτων υλών του MSCI Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε πτώση 1,9%.

Σε επίπεδο δεικτών ο Nikkei σημείωσε απώλειες 2,43%, με τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας να υποχωρεί 1,23% και τον Hang Seng να κινείται κατά 1,26% χαμηλότερα. Ανάλογη εικόνα στην Ν. Κορέα, με τον Kospi να υποχωρεί 0,96%.

Σε κλοιό πιέσεων και η αγορά της Κίνας, όπου ο CSI 300 σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,02%, ενώ κατά 0,84% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.

Διατήρηση του sell-off υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Απώλειες 0,4% για DAX 30, πτώση 0,3% για FTSE 100, ενώ κατά 0,6% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Η παρατεταμένη κρίση του ελληνικού χρέους και η μετάσταση των πιέσεων στην Πορτογαλική οικονομία προκάλεσε έντονες αναταράξεις στη Wall Street. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,9% στις 10.991,61 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,34% στις 1.183,71 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,04% στις 2.471,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v