Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στις αγορές από Ελλάδα- Πορτογαλία

Η παρατεταμένη κρίση του ελληνικού χρέους και η μετάσταση των πιέσεων στην Πορτογαλία προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα. Βουτιά σε μετοχές, ευρώ, πετρέλαιο, μέταλλα -πλην χρυσού.

Η παρατεταμένη κρίση του ελληνικού χρέους και η μετάσταση των πιέσεων στην Πορτογαλική οικονομία προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα. Βουτιά στα χρηματιστήρια, ευρώ, πετρέλαιο, μέταλλα (πλην χρυσού), νομίσματα.

Η υποβάθμιση των οικονομιών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας άσκησε ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Με επιφυλακτικότητα κινήθηκαν οι επενδυτές στην έναρξη της συνεδρίασης στη Wall εν αναμονή των καταθέσεων στελεχών της Goldman Sachs ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας στο πλαίσιο των κατηγοριών ότι ο οίκος επωφελήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Ωστόσο το κλίμα στη συνεδρίαση γρήγορα άλλαξε, αμέσως μετά την σχεδόν ταυτόχρονη υποβάθμιση  των οικονομιών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Ακολούθησαν έντονες ρευστοποιήσεις στη Wall, κόντρα στα δύο θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθώς αναλυτές και επενδυτές είδαν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η κρίση του ελληνικού χρέους θα αρχίσει να εξαπλώνεται και τις υπόλοιπες «αδύναμες» οικονομίες της Ευρωζώνης.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ μετά από τρία χρόνια, ένδειξη αισιόδοξη για την στεγαστική αγορά ενώ σημαντική βελτίωση σημειώθηκε για 2ο διαδοχικό μήνα και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο.

Κέρδη μόλις 0,8% για τη μετοχή της 3Μ και απώλειες 1% για τη DuPont παρά την αναβάθμιση των στόχων κερδοφορίας 2010 για τους δύο ομίλους.

Ισχυρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 5,4% και τη Bank of America 3,4%.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα συμπεράσματα των στελεχών της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, 

Έντουτοις η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης στις δυσμενείς εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 4% στα 25,79 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 15% στα 2,62 δολάρια. Απώλειες 4,3% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,37 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,9% στις 10.991,61 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,34% στις 1.183,71 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,04% στις 2.471,47 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι πιέσεις επικράτησαν από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η κρίση στο ελληνικό χρέος συνεχίζει να κλιμακώνεται και να απειλεί με «μετάσταση» και άλλες ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο S&P επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους και επέτεινε τις πιέσεις ενώ μετά και την ελληνική υποβάθμιση, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 2,61%, ο DAX με πτώση 2,73%, ενώ ο CAC 3,82%. Οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ξεπέρασαν το 5% και 4% αντιστοίχως.

Η αντίδραση στην ελληνική-πορτογαλική υποβάθμιση έλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας, με τον δείκτη MSCI Λατινικής Αμερικής να υποχωρεί 3,17%, ενώ το χρηματιστήριο της Ισπανίας έκλεισε με απώλειες άνω του 4%.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της κρίσης χρεών στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας άσκησαν έντονες πιέσεις όχι μόνο σε όλα τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, αλλά και στις τιμές βασικών πρώτων υλών (με μοναδική εξαίρεση τον χρυσό), όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός.

Η τιμή του κόκκινου μετάλλου διολίσθησε σε χαμηλό ενός μηνός μετά την ελληνική υποβάθμιση, ενώ το νικέλιο υποχώρησε σχεδόν 5% και η τιμή του πετρελαίου 2,4% στα 82,2 δολ. ανά βαρέλι.

Μόνο ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές, η τιμή του χρυσού- όπως διαχρονικά συμβαίνει σε περιόδους κρίσης- το οποίο ενισχύθηκε 1,2% στα 1.167 δολ. Μάλιστα η τιμή του χρυσού σε στερλίνες, ευρώ και ελβετικά φράγκα, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το πέσο Χιλής αντέδρασε με πτώση 1%, το πέσο Μεξικού 1,56% ενώ πιέσεις υφίστανται και όλα τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας έκλεισε με πτώση 3%.

Το ευρώ εμφάνισε πτώση 1% έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση, στο 1,3243 δολ. ενώ έναντι του γεν, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v