Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική πορεία για ευρωαγορές

Οι πιέσεις που ασκούνται στους πετρελαϊκούς τίτλους δεν «αφήνουν» τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίσουν την ανοδική πορεία της προηγούμενης συνεδρίασης, με τους δείκτες, όμως, να σημειώνουν μικρές απώλειες.

Σε πορεία σταθεροποίησης, με ήπιες απώλειες, κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι σημαντικές πιέσεις σε πετρελαϊκούς τίτλους, «ανατρέπουν» την θετική εικόνα από το αμερικανικό ΑΕΠ.

Πτώση 0,2% για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος στη συνεδρίαση της Πέμπτης σημείωσε άνοδο 1,8% και «ανέβασε» τα κέρδη του από τις αρχές Μαρτίου στο 54%.

Απώλειες μεταξύ 0,7% και 1,1% για τους τίτλους των Total, ENI, BP και Royal Dutch Shell, καθώς ο «μαύρος χρυσός» διατηρείται σταθερά χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα ανοδικές τάσεις για τους τραπεζικούς τίτλους, με τις μετοχές των Barclays, Lloyds, Societe Generale, UBS και UniCredit να ενισχύονται μεταξύ 1% και 1,5%.

«Είναι δύσκολο για τις αγορές να τρέξουν ακόμη περισσότερο», τονίζει στο Reuters ο κ. Bernard McAlinden, χρηματιστής στην NCB Stockbrokers και προσθέτει ότι «σαφώς δεν θα έχουμε συχνές θετικές εκπλήξεις όπως αυτή του αμερικανικού ΑΕΠ. Μπορεί η αμερικανική οικονομία να «πηγαίνει» καλά, οι αγορές, όμως, εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης».

Οριακές απώλειες σημειώνουν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους DAX 30, FTSE 100 και CAC 40 να αποδυναμώνονται μεταξύ 0,1% και 0,5%.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ στήριξε την σημαντική ενίσχυση της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή, τόσο της εκτίμησης της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, όσο και των στοιχείων για την ανεργία στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v