Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων διολισθαίνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω αρνητικών εταιρικών μεγεθών και εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

Παραμένουν σε τροχιά υποχώρησης οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αγγίζουν νέο χαμηλό τριών εβδομάδων, μετά από σειρά μη ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών γ’ τριμήνου.

Ισχυρές πιέσεις για τον τίτλο της Deutsche Bank, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 6%, λόγω του ότι τα κέρδη της στηρίχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε trading αλλά και μετά τον διπλασιασμό των προβλέψεων. Απώλειες 3,2% για τον τίτλο της Shell, καθώς ο όμιλος «είδε» τα κέρδη του να υποχωρούν σημαντικά στο γ’ τρίμηνο. Ανάλογη εικόνα και για την BASF (-4,2%), μετά την ανακοίνωση κάθετης υποχώρησης κερδοφορίας.

Απώλειες 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300, ο οποίος άγγιξε το επίπεδο των 974,5 μονάδων, δηλαδή το χαμηλότερο εδώ και τρεις εβδομάδες.

«Οι αγορές έτρεξαν πάρα πολύ και είναι φυσιολογικό να διορθώνουν. Υπάρχουν ανησυχίες για το αμερικανικό ΑΕΠ, ενώ αρκετά μακροοικονομικά μεγέθη, κυρίως των ΗΠΑ, δεν ήταν και τόσο θετικά», υποστήριζε στο Reuters ο κ. Bernard McAlinden, αναλυτής της NBC Stockbrokers.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει ότι ενισχύθηκε κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υποδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία έχει διαφύγει από την ύφεση. Τυχόν διαμόρφωση του ΑΕΠ σε χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα επίπεδα θα δράσει ως αρνητικός καταλύτης, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλειες τις αγορές σε διεθνές επίπεδο.

Απώλειες 0,41% για τον DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στις 5.469 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,6% στις 5.049 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 3.645 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις και αθρόες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε η Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v