Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών μετά τα στοιχεία ανεργίας ΗΠΑ

Υποχωρούν ευρωαγορές και futures Wall επί 2η συνεδρίαση, με τον φόβο ότι η υψηλή ανεργία δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια ανάπτυξης να κλιμακώνεται, μετά και την κρίσιμη ανακοίνωση για την αμερικανική απασχόληση.

Υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον φόβο ότι η υψηλή ανεργία δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης να κλιμακώνεται, μετά και την κρίσιμη ανακοίνωση για την αμερικανική απασχόληση.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,84% στις 5.006 μονάδες, ο DAX 0,87% στις 5.506 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι 1,49% στις 3.665 μονάδες.

Οι αγορές παραγώγων της Wall Street προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα περί το -1% για τους βασικούς δείκτες.

Ο ρωσικός δείκτης Micex εμφανίζει πτώση 2,8% ενώ ο WIG20 στην Πολωνία υποχωρεί 3%.

Ο Οκτώβριος και το δ΄τρίμηνο ξεκίνησαν χθες με δυσοίωνες διαθέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με την Wall Street και τις ευρωαγορές να κλείνουν με μεγάλες απώλειες και τα ασιατικά χρηματιστήρια να ακολουθούν σήμερα με πτώση 2%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση για την κατάσταση στην απασχόληση των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, η ανεργία εκτινάχθηκε σε υψηλά 26 ετών, στο 9,8%, με την μείωση των θέσεων εργασίας να επιταχύνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 263.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 175.000 θέσεις.

Η Goldman Sachs δήλωσε χθες ότι η αμερικανική οικονομία μάλλον έχει απολέσει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’όσο αναμενόταν.

Οι δηλώσεις της «γκουρού» των επενδύσεων Meredith Whitney ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα «σκοντάψει» καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να μειώνουν τον δανεισμό προς μικρές επιχειρήσεις, επιτείνει τις αρνητικές διαθέσεις.

Σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι κλάδοι πρώτων υλών, οι τράπεζες και το λιανεμπόριο. Αισθητές είναι οι πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων, εξαιτίας της πτωτικής πορείας μετάλλων και πετρελαίου.

Στήριξη προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Bayerische Motoren Werke και Porsche, κατοπιν ανακοίνωσης αύξησης των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v