Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές-Πτώση σε futures

Συνεχιζόμενα τα "κτυπήματα" για τους επενδυτές. Η Fed είναι απαισιόδοξοι, η S&P υποβαθμίζει τη βρετανική οικονομία και ο Greenspan ανησυχεί για τις αμερικανικές τράπεζες. Αποτέλεσμα η πτώση για ευρωαγορές, futures.

Αντιμέτωποι με σειρά αρνητικών ειδήσεων οι επενδυτές σε Ευρώπη και Wall Street. Απαισιόδοξες προβλέψεις από Fed, υποβάθμιση της Βρετανίας από S&P και προειδοποιήσεις Greenspan, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό τόσο για τους ευρωπαϊκούς δείκτες όσο και για τα futures της Wall Street.

Ιδιαίτερα η υποβάθμιση σε «αρνητικές» των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, κυριολεκτικά «έπιασε στον ύπνο» τους επενδυτές στο Λονδίνο, με την αρχική τους αντίδραση να είναι σωρεία ρευστοποιήσεων και τον FTSE 100 να φθάνει να χάνει έως και 3%.

Πάντως οι άσχημες διαθέσεις «μαζεύτηκαν» αρκετά, με τον λονδρέζικο δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί 2% στις 4.375 μονάδες.

Παράλληλα η Fed, βάσει των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασής της που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 20/5, δεν εμφανίστηκε και τόσο αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, πλήττοντας τις διαθέσεις τόσο των επενδυτών της Wall όσο και αυτών της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή ο κ. Alan Greenspan παρεμβαίνει κάνοντας λόγο για υψηλές κεφαλαιουχικές ανάγκες των αμερικανικών τραπεζών. Ο μόνος έστω και συγκρατημένα αισιόδοξος –αρκετά παράδοξο με δεδομένες τις απόψεις που εξέφραζε πριν από μικρό χρονικό διάστημα- είναι ο κ. Paul Krugman, ο οποίος σε ομιλία του υποστήριξε ότι η «ελεύθερη πτώση» της διεθνούς οικονομίας έχει σταματήσει.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα των αγορών, ο MSCI World υποχωρεί 0,5%, με τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να αποδυναμώνεται 1,4% και να «πέφτει» από το υψηλό τεσσάρων εβδομάδων που είχε αγγίξει.

Απώλειες 1,5% για τον DAX 30 στις 4.961 μονάδες, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχωρεί και ο CAC 40 στις 3.253 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,58%, τον S&P 500 κατά 0,62% και τον Nasdaq να κινείται 0,5% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις για την πορεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, του δείκτη leading indicator Απριλίου για την πορεία της οικονομίας της χώρας, καθώς και του δείκτη που καταρτίζει η Philadelphia Fed και αφορά τον μήνα Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v