Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γρίπη...παραμένει στις ευρωαγορές

Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων για αερομεταφορείς και τουριστικούς ομίλους στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους φόβους για πανδημία της γρίπης των χοίρων να παραμένουν στο προσκήνιο.

Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων για αερομεταφορείς και τουριστικούς ομίλους στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους φόβους για πανδημία της γρίπης των χοίρων να παραμένουν στο προσκήνιο και να ωθούν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού για την γρίπη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος δηλώνει ότι η ασθένεια «δεν μπορεί πλέον να περιοριστεί», επαναφέρει στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια τόσο για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές όσο και για το οικονομικό κόστος.

Όπως τόνισαν από την πρώτη ημέρα κορυφαίοι οικονομολόγοι η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, να αντέξει το κόστος μίας πανδημίας, ακόμη και εάν αποδειχθεί υποπολλαπλάσιο άλλων παρόμοιων περιστατικών όπως η γρίπη των πτηνών ή ο SARS.

Πτώση 4,7% για τον τίτλο της Carnival, κατά 4,7% χαμηλότερα κινείται η Air France-KLM.
Απώλειες 17,6% για την ιρλανδική Aer Lingus, καθώς προειδοποίησε ότι οι ζημίες της για το σύνολο του 2009 θα είναι υψηλότερες των εκτιμήσεων της αγοράς. Πτωτική κίνηση και για τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με τη Societe Generale να υποχωρεί 2,9% και την HSBC Holdings να αποδυναμώνεται 3,4%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 2,5% στις 4.576 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,87% στο επίπεδο των 4.088 μονάδων και τον CAC 40 να κινείται 2,42% χαμηλότερα στις 3027 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί υψηλότερα του 2%, ενώ η γρίπη των χοίρων οδήγησε σε απώλειες και την Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v