Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γρίπη" στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό τον φόβο εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ισχυρά χαμηλότερα με τις πιέσεις να επικεντρώνονται σε τουριστικούς ομίλους, αερομεταφορές και ξενοδοχειακές εταιρίες.

Οι φόβοι για εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο της γρίπης των χοίρων, που έχει, ήδη, «κοστίσει» τη ζωή περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μεξικό, ενώ οδήγησε τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές σε κατάσταση επιφυλακής, «περνούν» και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι μετοχές τουριστικών ομίλων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αερομεταφορέων, ενώ στον αντίποδα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις μετοχές ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών, κυρίως, αυτών που συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ήδη οι ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια επιδημία γρίπης οδήγησε χαμηλότερα τις περισσότερες ασιατικές αγορές, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται τόσο οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες όσο –τουλάχιστον αυτήν την ώρα- τα futures της Wall Street.

Ισχυρές πιέσεις για τον τίτλο της TUI Travel ο οποίος υποχωρεί υψηλότερα του 8%, ενώ η μετοχή της Air France αποδυναμώνεται 7,7% και του ξενοδοχειακού ομίλου Accor πλησίον του 4%.

Στον αντίποδα σημαντική άνοδο σημειώνεται στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών, με την GlaxoSmithKline να ενισχύεται 2,6% και την Sanofi-Aventis να καταγράφει κέρδη της τάξης του 3,2%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 2,04% στις 4.579 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,44% στις 4.096 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,85% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.045 μονάδων.

Πτωτικά, με εξαίρεση Τόκιο και Αυστραλία, κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, ενώ ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Wall Street την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v