Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον στενωπό της γρίπης οι ευρωαγορές

Σχεδόν σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την διάθεσή τους για ρευστοποιήσεις μετοχών τουριστικών ομίλων, ξενοδοχειακών εταιρειών και αερομεταφορέων.

Ισχυρό πλήγμα για τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ταξιδιών, επιφέρουν οι φόβοι για μία πιθανή πανδημία λόγω της γρίπης των χοίρων, ενώ ακόμη και η πιθανότητα ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ήδη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, μετά και από περισσότερους από 100 θανάτους στο Μεξικό λόγω της γρίπης, ενώ η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των υπ. Υγείας  των κρατών μελών της.

«Η είδηση των θανάτων, στο Μεξικό, από τη γρίπη των χοίρων «ισοπεδώνει» τις διεθνείς αγορές», τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Matt Buckland, dealer στην CMC Markets στην αγορά του Λονδίνου.

Ισχυρές πιέσεις για τους τίτλους των Air France-KLM και Lufthansa, με υποχώρηση 5,6% και 10% αντίστοιχα, με την μετοχή του τουριστικού ομίλου TUI Travel να υποχωρεί 5% και τον τίτλο της εταιρείας κατοχής ξενοδοχείων Accor να αποδυναμώνεται 5,6%.

Στον αντίποδα η γρίπη των χοίρων φαίνεται ότι ευνοεί – απόλυτα φυσιολογική αντίδραση- τις μετοχές φαρμακευτικών ομίλων, με τις Roche Holdings και GlaxoSmithKline να ενισχύονται κοντά στο 3%, ενώ 1,1% υψηλότερα κινείται η μετοχή της Sanofi-Aventis.

Πτώση 0,5% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις ανόδου, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται για το δολάριο, με τους επενδυτές να θεωρούν ως αρκετά ασφαλές καταφύγιο το αμερικανικό νόμισμα.

Ήπιο «μάζεμα» απωλειών για τον DAX 30 –ο οποίος στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης υποχωρούσε υψηλότερα του 2%-, με τον γερμανικό δείκτη να αποδυναμώνεται 1,38% στις 4.609 μονάδες. Απώλειες 0,84% για τον FTSE 100 στις 4.121 μονάδες, ενώ 1,3% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στο επίπεδο των 3.062 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v