Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος πανδημίας «αρρωσταίνει» τις αγορές

Ένας αναπάντεχος εχθρός περίμενε…στη γωνία τους επενδυτές, που είχαν αναθαρρήσει με τα θετικά εταιρικά μεγέθη. Ο φόβος πανδημίας της γρίπης των χοίρων, επαναφέρει στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια και «ρίχνει» τις αγορές.

Ο κίνδυνος να υπάρξει πανδημία της γρίπης των χοίρων, καθώς οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμφανίσει ενδείξεις της ασθένειας «επεκτείνονται» από τη Ν. Αμερική στις ΗΠΑ, στην Ασία και εσχάτως και στην Ευρώπη, είναι αρκετός για να οδηγήσει εκ νέου σε απώλειες τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στο Μεξικό –χώρα στην οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας- ενώ αρκετά κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ισπανία.

Η όλη κατάσταση επαναφέρει στο προσκήνιο το «σκηνικό» που δημιουργήθηκε από τον ιό του SARS, που έπληξε κατάφορα την Ασία.

«Με δεδομένο ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για την γρίπη των πτηνών, σαφώς αποτελεί αιτία για να ανησυχούν οι πάντες», τονίζει στο MarketWatch, χρηματιστής στην ελβετική εταιρεία Sarasin.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υπογραμμίζουν ότι μία πανδημία ήταν το «τελευταίο που χρειάζονταν η ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία», η οποία, εσχάτως, είχε αρχίσει να εμφανίζει κάποιες, έστω και αμυδρές, ενδείξεις για διάθεση ανάκαμψης.

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχονται οι μετοχές αερομεταφορέων, τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών εταιρειών. Πτώση 7,72% για τον τίτλο της TUI Travel, στο 8,7% για την Lufthansa, στο 7% για την Air France-KLM, ενώ κατά 4% χαμηλότερα κινούνταν ο τίτλος της ξενοδοχειακής επιχείρησης Accor.

Στον αντίποδα ισχυρά κέρδη για τους φαρμακευτικούς ομίλους, είτε είναι μεταξύ αυτών που επωφελούνται άμεσα, λόγω κατοχής εμβολίων «ικανών» να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της νόσου, όσο και των υπόλοιπων, που απλά συμπαρασύρονται στην ανοδική πορεία.

Κέρδη 3,4% για την GlaxoSmithKline, 1,5% για Sanofi-Aventis και πλησίον του 3,8% για την Roche Holdings.

Παράλληλα οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια αμερικανικού δολαρίου και γεν, ενώ το μεξικανικό πέσο υποχωρεί υψηλότερα του 2% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχωρεί 0,8% έναντι του δολαρίου στα 1,31 δολάρια ανά ευρώ.

Πτωτική πορεία συνεχίζουν να καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,34% στις 4611 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,94% στις 4116 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,56% χαμηλότερα στις 3054 μονάδες.

Σε πορεία υποχώρησης, αυτήν την ώρα, κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,75%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,88% και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση της τάξης του 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v