Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους πλήττει, ποιους ωφελεί η γρίπη των χοίρων

Τουρισμός και ταξίδια εκτιμάται πως θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα από το ξέσπασμα του ιού της γρίπης των χοίρων, ενώ ωφελημένες αναμένεται να βγουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με το Reuters.

Ποιους πλήττει, ποιους ωφελεί η γρίπη των χοίρων
Οι κλάδοι του τουρισμού και των ταξιδίων εκτιμάται πως θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα από το ξέσπασμα του ιού της γρίπης των χοίρων, που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 100 άτομα στο Μεξικό.

Σύμφωνα με το Factbox του Reuters, οι προαναφερθέντες κλάδοι εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά, καθώς οι ταξιδιώτες ενδέχεται να ακυρώσουν ταξίδια και πτήσεις, ενώ ήδη αρκετές επιχειρήσεις διαθέτουν σχέδια για περιορισμό των ταξιδιών στην περίπτωση πανδημίας.

Επίσης, πιστεύεται πως ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να επωφεληθούν από τη γρίπη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, αναμένεται αύξηση της ζήτησης των φαρμάκων Tamiflu και Relenza (των Roche Holding - Gilead Sciences και GlaxoSmithKline-Biota αντίστοιχα), τα οποία φαίνεται να είναι αποτελεσματικά απέναντι στον νέο ιό, ενώ εταιρίες που παρασκευάζουν εμβόλια για τη γρίπη, όπως η Sanofi Pasteur, η Sanofi-Aventis, η Glaxo, η Novartis και η Baxter, βρίσκονται σε επιφυλακή για την ανάπτυξη εμβολίου.

Άλλοι κλάδοι που ενδέχεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με το Factbox, είναι η αεροπορική βιομηχανία (αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για απαγόρευση των πτήσεων ΗΠΑ - Μεξικού), οι παραγωγοί χοιρινού στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, που υπολογίζεται ότι θα δουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κάθετα, ενώ ακόμα και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο, στην περίπτωση που το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων πλήξει τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε το 2008 -πριν από την παγκόσμια ύφεση- πως μια πανδημία γρίπης θα κόστιζε έως και 3 τρισ. δολάρια, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά σχεδόν 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v