Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις σε ευρωαγορές-Futures Wall

Επιστροφή των «αρκούδων» στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στα futures της Wall Street, με τις μετοχές τραπεζικών ομίλων να ηγούνται της πτώσης και τους επενδυτές να αναμένουν τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου της Alcoa.

Πτωτική κίνηση για τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, για μία ακόμη συνεδρίαση, είναι η βασική αιτία που οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, παρά την καλή πορεία μετοχών μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιρειών.

Στις πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο συμβάλλει και νέα δυσμενής πρόβλεψη του ΔΝΤ, την οποία δημοσιεύουν οι «Times», σύμφωνα με την οποία τα «τοξικά πάγια» των τραπεζών διεθνώς μπορεί να φθάσουν έως το ποσό των τεσσάρων τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών α’ τριμήνου της Alcoa, η οποία παραδοσιακά «ανοίγει» τη συγκεκριμένη περίοδο για την αμερικανική, κατά κύριο λόγο, αγορά.

Οι αναλυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο, αν και η «αρκούδα» κ. Meredith Whitney σε δηλώσεις της στο CNBC δεν απέκλεισε οι τράπεζες να εμφανίσουν έστω και οριακά κέρδη στο α’ τρίμηνο.

Σαφώς στις ευρωπαϊκές αγορές αρνητικά επέδρασε και η ανακοίνωση της Eurostat για συρρίκνωση 1,6% της οικονομίας της ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2008, μία ακόμη απόδειξη της δυσχερούς θέσης που έχει βρεθεί η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα λόγω της διεθνούς κρίσης.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 0,97% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.307 μονάδων, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,65% στις 3.927 μονάδες. Σε ανάλογη πορεία και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να κινείται 1,29% χαμηλότερα στις 2.891 μονάδες.

Την ίδια εικόνα αποδυνάμωσης εμφανίζουν, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street. Πτώση 1,02% για τον Dow Jones, απώλειες 1,23% για τον S&P 500 και κατά 1,11% χαμηλότερα υποχωρεί ο Nasdaq.

Πέραν της ανακοίνωσης των μεγεθών της Alcoa, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των στοιχείων για την καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v