Ο Σαντάμ ”ρίχνει” τις ευρωαγορές

Η απόφαση του Ιράκ να διακόψει για ένα μήνα τις εξαγωγές πετρελαίου ενέτεινε τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις αρχικές τους απώλειες.

Καταλυτική ήταν η ανακοίνωση του Ιράκ για ”πάγωμα” των πετρελαϊκών εξαγωγών από σήμερα Δευτέρα και για ένα μήνα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές διευρύνουν τις απώλειές τους.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, σε συνάρτηση με την ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.

Επιπλέον, το κλίμα επιδεινώθηκε και από τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η αδιαλλαξία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, θα πλήξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Σημαντικό πλήγμα δέχονται και οι αεροπορικές εταιρίες, καθώς η υψηλή τιμή του πετρελαίου αυξάνει το κόστος των δραστηριοτήτων τους. Όπως σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της HSBC, η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των κυβερνήσεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες κοντά στο 1%, ενώ η Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,6% και το Παρίσι περί το 1,2%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλίμα θα συνεχίσει να είναι αρνητικό, καθώς δεν υπάρχει ούτε η πληθώρα αλλά ούτε και το βάρος των ειδήσεων που θα ενισχύσουν το θετικό κλίμα στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v