Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "κόκκινο" ευρωαγορές και futures Wall Street

Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση πετρελαίου και εμπορευμάτων οδηγεί πτωτικά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ασκεί σημαντικές πιέσεις στα futures της Wall Street.

Πτώση πετρελαίου αλλά και βασικών βιομηχανικών μετάλλων όπως ο χαλκός, αποτελούν ιδιαίτερα αρνητικό συνδυασμό για τους επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και οδηγούν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Εξαιρετικά ισχυρές οι πιέσεις για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, με την BP να υποχωρεί 4,8%, τον τίτλο της Total να αποδυναμώνεται 3,4% και την μετοχή της Royal Dutch Shell να κινείται 3,8% χαμηλότερα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τους μεταλλευτικούς ομίλους, με την BHP Billiton να καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,2%, ενώ πτώση κοντά στο 4% εμφανίζει ο τίτλος της Rio Tinto.

Στο 1,8% οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, πορεία που «ανεβάζει» την εβδομαδιαία πτώση του υψηλότερα από το 2%.

«Εντός του Ιανουαρίου η τιμή πετρελαίου θα υποχωρήσει περαιτέρω», προβλέπει ο κ. Bob Parker, αντιπρόεδρος της Credit Suisse Asset Management, προσθέτοντας ότι «η εταιρική κερδοφορία α’ τριμήνου 2009 θα είναι εξαιρετικά αρνητική. Πολύ εύκολα τα εταιρικά κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να υποχωρήσουν από 30% έως και 40%».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μεταβλητότητα ενδεχομένως να επικρατήσει σε αρκετές «πλευρές» των ευρωπαϊκών αγορών, με δεδομένο το «triple witching» που λαμβάνει χώρα.

Απώλειες 1,27% για τον DAX 30 ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 4.695 μονάδων, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,67% στις 4.258 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,47% χαμηλότερα στις 3.186 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις στα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην εταιρική κερδοφορία, δεδομένης και της απουσίας μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Πτώση 0,58% για Dow Jones, πλησίον του 0,71% για τον Nasdaq, ενώ κατά 0,78% χαμηλότερα κινείται ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v