Deleveraging και κατεστραμμένη εμπιστοσύνη

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αγωνιστούν ενάντια στο «κύμα» του deleveraging που έχει καταλάβει τις αγορές, προκειμένου να επιστρέψει η πολυπόθητη ισορροπία στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

  • Jonathan Wilmot, Credit Suisse
Deleveraging και κατεστραμμένη εμπιστοσύνη
Η διακοπή του παλιρροιακού κύματος του deleveraging που έχει «πνίξει» τις αγορές είναι άμεσης ανάγκης, εάν οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Jonathan Wilmot, στρατηγικό αναλυτή της Credit Suisse.

«Από την κατάρρευση της Lehman Brothers έως και σήμερα το deleveraging έχει καταστεί εξαιρετικά ισχυρή δύναμη», υπογραμμίζει ο αναλυτής και προσθέτει ότι «αξία ενεργητικού τρισ. δολαρίων έχει καταστραφεί, οι πιστωτικές αγορές έχουν παγώσει και η εμπιστοσύνη εξανεμίζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Wilmot, εάν όλο αυτό το σκηνικό ήταν απλώς ο «κλασικός πανικός» που καταλαμβάνει ενίοτε τους επενδυτές, τότε θα ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών.

«Οι μετοχικές αποτιμήσεις κυμαίνονται από ελκυστικές έως απόλυτα εντυπωσιακές αγοραστικές ευκαιρίες. Το να αγοράζεις φθηνά όταν επικρατεί πανικός είναι η ορθή τακτική». Όμως, προσθέτει ο αναλυτής της Credit Suisse, η τρέχουσα κρίση αποτελεί ένα «ακραίο γεγονός», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη μετάλλαξη το πολιτικό, το οικονομικό και το χρηματιστηριακό περιβάλλον εντός των επόμενων δεκαετιών.

«Θεωρούμε ότι εντός του 2009 θα υπάρξει μάχη μεταξύ των καταστροφικών δυνάμεων του deleveraging και των συνεχιζόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων να επαναφέρουν σε ισορροπία το χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να κερδίσουν τον επόμενο γύρο της μάχης».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v