Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά ευρωαγορές-Futures Wall Street

Σε ανοδική τροχιά διατηρούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κέρδη, αν και «προσεκτικά» καταγράφονται στα futures της Wall Street, εν αναμονή και της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Fed βρίσκονται οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχοντας, πάντως, προεξοφλήσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,5%.

Αυτό που αναμένει η επενδυτική κοινότητα είναι η συνοδευτική ανακοίνωση της Fed, στην οποία ευελπιστεί ότι θα «ανακαλύψει» το τι προτίθεται να πράξει στο μέλλον η τράπεζα, με δεδομένο ότι δεν διαθέτει, πλέον, μεγάλες δυνατότητες χειρισμών στην εφαρμοζόμενη νομισματική της πολιτική.

Σε πλήρη αντίθεση με τη Fed, η ΕΚΤ εμφανίζεται πολύ πιο συγκρατημένη με τον πρόεδρό της κ. Jean Claude Trichet να «αφήνει ανοικτό» το ενδεχόμενο η τράπεζα να διακόψει την πολιτική μείωσης επιτοκίων τον Ιανουάριο.

Η προοπτική, πάντως, της μείωσης επιτοκίων στις ΗΠΑ στηρίζει τους τίτλους εταιρειών που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την αμερικανική αγορά, όπως αυτοί των Siemens και BASF οι οποίοι ενισχύονται 2,6% και 3,2% αντίστοιχα.

Ανοδική κίνηση και για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, υπό την βεβαιότητα ότι ο OPEC θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του στην αυριανή συνεδρίαση των μελών του. Κέρδη 2,1% για την Royal Dutch Shell, με την Total να ενισχύεται 1,3%. Ράλι για τη μετοχή της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας Tullow Oil στο 8,1%, μετά την ανακοίνωση ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουγκάντα.

Στον αντίποδα πτωτική πορεία εξακολουθούν να ακολουθούν οι μεταλλευτικοί όμιλοι, με την BHP Billiton να υποχωρεί 1,8% και την Rio Tinto να αποδυναμώνεται 3,2%.

Οριακά κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 στο 0,1%, ενώ συγκρατημένη πορεία ανόδου καταγράφει και η βρετανική αγορά με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,25% στις 4.288 μονάδες.

Υψηλότερα τα κέρδη για το Παρίσι, με τον CAC 40 να καταγράφει άνοδο 0,77% στις 3.210 μονάδες, ενώ σταθερά σε διαδικασία ισχυρής ανόδου η Φρανκφούρτη, με τον DAX 30 να κινείται 1,30% υψηλότερα στις 4.751 μονάδες.

Σε θετική πορεία κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,10%, τον S&P 500 να κινείται 0,21% υψηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,25%.

Πέραν της συνεδρίασης της Fed (η απόφαση ανακοινώνεται στις 21.15 ώρα Ελλάδας), το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και στις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και των στοιχείων για τις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών τον ίδιο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v