Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Ευρώπη-Σταθεροποίηση στα futures Wall

Η προοπτική στήριξης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στηρίζει την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street.

Σε ανοδική πορεία, αν και με σαφώς λιγότερο "επιθετικό" τρόπο σε σύγκριση με τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, εξακολουθούν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών να βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, κ. George Bush, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα λάβει πακέτο στήριξης από το ειδικό πρόγραμμα Tarp ήταν αρκετή για να επαναφέρει την αισιοδοξία στους επενδυτές και να τους οδηγήσει σε σαφώς επιλεκτικές αγορές μετοχών.

Κέρδη 2,9% για την Daimler, ενώ ράλι κατέγραψε στο Τόκιο η Toyota Motor καθώς ενισχύθηκε στο 9,8%. Ανάλογη πορεία για την BMW, με άνοδο 1,52%, ενώ πλησίον του 0,51% ενισχύεται ο τίτλος της Renault.

Σε θετική τροχιά κινούνται οι μετοχές τόσο μεταλλευτικών όσο και πετρελαϊκών ομίλων, καθώς ανακάμπτουν οι τιμές βασικών μετάλλων και "μαύρου χρυσού". Κέρδη 3,4% για τον τίτλο της Rio Tinto, ενώ κατά 3,49% υψηλότερα κινείται η BHP Billiton. Στο ίδιο μήκος οι μετοχές των BP και Royal Dutch Shell, με άνοδο 1,74% και 1,37% αντίστοιχα.

"Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα η στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί θετική κίνηση", τονίζει στο Bloomberg ο κ. Thomas Haerter, στρατηγικός αναλυτής της Swisscanto Asset Management, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 60 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 0,8% για τον DJ Stoxx 600, ο οποίος έχει κερδίσει 9,4% σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε στις 21 Νοεμβρίου, υπό το φως συνεχιζόμενων ενέσεων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και τα πακέτα στήριξης οικονομιών και επιχειρηματικών κλάδων από τις κυβερνήσεις.

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να ενισχύεται 1,77% στις 4.745 μονάδες. Ο FTSE 100 επίσης ενισχύεται 0,72% στις 4.311 μονάδες και ο CAC 40 κινείται 0,76% υψηλότερα στο επίπεδο των 3.278 μονάδων.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται αυτήν την ώρα στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 0,18%, ενώ ο S&P 500 κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,08%. Άνοδος 0,21% για τον Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς και για την αντίστοιχη του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη για τον μήνα Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v