Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη χρονιά του S&P μαζί με το... 1931

Από το 1825 που υπάρχει ο δείκτης S&P στη Νέα Υόρκη, οι μόνες χρονιές που το βαρόμετρο διολίσθησε σε ποσοστό 50% είναι το 2008 και το 1931. Μια πολύ παραστατική απεικόνιση του εύρους της πτώσης της Wall σε βάθος χρόνου...

Η χειρότερη χρονιά του S&P μαζί με το... 1931
Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στο χρηματιστήριο; Τόσο άσχημα που ακόμη και όσοι είμαστε αρκετά "αρχαίοι" ώστε να θυμόμαστε δημοτικά τραγούδια, δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι ανάλογο. Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως και όλος ο πλανήτης, καταγράφει κάποια κέρδη τελευταία και τα πράγματα δεν είναι τόσο θλιβερά όπως ήταν, ας πούμε, το καλοκαίρι.

Ρίξτε όμως μια ματιά στο διάγραμμα που περιλαμβάνεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»…

Σε αυτό το διάγραμμα, που εξασφαλίσαμε μέσω του blog των "FT", Alphaville, από την ιστοσελίδα dailykos, κάθε τετραγωνάκι αντιπροσωπεύει ένα έτος και κάθε στήλη αντιπροσωπεύει μια κλίμακα απόδοσης του δείκτη S&P. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται οι τυχερές χρονιές όπου ο δείκτης εκτινάχτηκε σημειώνοντας άνοδο 50% - 60%. Στη μέση περιοχή βρίσκονται οι πιο συνηθισμένες χρονιές, όπου η αγορά έχει ενισχυθεί λιγότερο από 10%. Και το μικρό κουτάκι άκρα αριστερά; Ναι, αυτή είναι η φετινή χρονιά.

Η εν λόγω απεικόνιση περιέχει μεγάλο πλούτο πληροφοριών με σημαντικό ενδιαφέρον. Επειδή ο S&P είναι ένας πολύ ευρύτερος δείκτης δραστηριότητας της αγοράς, δεν είναι τόσο επιδεικτικός σε τρελά σκαμπανεβάσματα, όπως ο Dow Jones, και δεν επιδέχεται ανάλογη χειραγώγηση με τον δείκτη των blue chips.

Στο διάγραμμά μας καταδεικνύεται ότι η πτώση που ξεκίνησε το 1929 δεν έφτασε στο σημείο-ναδίρ έως το 1931, μετά το οποίο ακολούθησαν άγριες διακυμάνσεις, που έφεραν ρεκόρ θετικής κίνησης το 1933 και ένα δεύτερο κραχ το 1937. Η κίνηση της αγοράς από εκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 είναι μια σειρά από διαρκώς αποκλιμακούμενα σκαμπανεβάσματα.

Το πόσο θα μας βοηθήσει αυτό το μοντέλο για να καταλάβουμε τι θα συμβεί μετά το 2008 δεν είναι ξεκάθαρο. Αλλά, αν εξαιρέσουμε το 1931, δεν υπάρχει άλλη χρονιά στην ιστορία του S&P που να συγκρίνεται με το 2008. Ας ελπίσουμε μόνο ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της διολίσθησης του 1931 (ή 1937) και όχι στο 1929.

Παρεμπιπτόντως, πόσοι από εσάς γνώριζαν ότι ο S&P υπάρχει από το 1825;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v