Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Madoff: Ο ναυαγοσώστης που "βούλιαξε" τη Wall

Η κρίση δεν δημιουργεί μόνο θύματα. Αποδεικνύει στην -"αθώα" ως φαίνεται μέχρι σήμερα- Wall Street ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα "υπεράνω υποψίας", ιδιαίτερα όταν στη "μέση" εισέρχονται κέρδος και υψηλά κεφάλαια.

  • της Σοφίας Ζαφείρη
Madoff: Ο ναυαγοσώστης που βούλιαξε τη Wall
Η κρίση δεν δημιουργεί μόνο θύματα. Αποδεικνύει στην -«αθώα» ως φαίνεται μέχρι σήμερα- Wall Street ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», ιδιαίτερα όταν στη μέση εισέρχονται κέρδος και υψηλά κεφάλαια.

Απτή απόδειξη η απάτη των 50 δισ. δολαρίων του Bernard Madoff, ο οποίος με την «πυραμίδα» (ή σύστημα «Ponzi», όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ), φρόντισε να αποκαλύψει την απόλυτη γύμνια αρχών ελέγχου αλλά και την αρκούντως υψηλή αφέλεια κορυφαίων ονομάτων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Διόλου τυχαίο, φυσικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι μεταξύ των «θυμάτων» του κ. Madoff υπήρξαν ορισμένα τρανταχτά ονόματα ακόμη και της καλλιτεχνικής ζωής των ΗΠΑ, όπως ο διάσημος σκηνοθέτης κ. Steven Spielberg.

Άλλωστε, ο κ. Madoff, δεν έβρισκε τους πελάτες του μέσω αγγελιών αλλά σε «στιγμές χαλάρωσης» στα γνωστότερα και ακριβότερα country clubs της Ν. Υόρκης και της Φλόριντα. Τι τους υποσχόταν; Ότι τα κεφάλαια που θα επένδυαν στην εταιρία του, τη Bernard L. Madoff Investment Securities, θα είχαν ετήσια απόδοση τουλάχιστον 10%.

Οι «πλούσιοι και διάσημοι», αλλά και ορισμένες εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών, αρκούνταν σε αυτήν τη διαβεβαίωση και όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έρχονται -με αξιοσημείωτη ταχύτητα- στο φως ποτέ δεν ρώτησαν πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό ή πού ακριβώς τοποθετεί τα χρήματά τους ο κ. Madoff.

Απόλυτα κατανοητή η εμπιστοσύνη τους, από τη στιγμή που ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν τα χρήματά τους διετέλεσε πρόεδρος του Nasdaq, ενώ παράλληλα ήταν ένας από τους πλέον γνωστούς και αξιοσέβαστους χρηματιστές της Wall Street και ένας από τους περισσότερο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους, κυρίως εβραϊκών οργανώσεων.

-- Στήριγμα δημοκρατικών & ρεπουμπλικάνων

Ο Bernard Madoff ήταν, δε, ιδιαίτερα ενεργός υποστηρικτικής του δημοκρατικού κόμματος, καταθέτοντας σειρά δωρεών, σε «κορυφαία ονόματα», μεταξύ των οποίων και η μέλλουσα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Hilary Clinton. Τα «δώρα» του στην Democratic Senatorial Campaign Committee υπολογίζονται στα 100.000 δολάρια την τελευταία τετραετία.

Ως καλός γνώστης, όμως, του πολιτικού παιχνιδιού είχε φροντίσει από καιρού εις καιρόν να προσφέρει χρήματα και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Μία από τις πλέον γενναιόδωρες χορηγίες του ήταν προς τον κ. Vito Fossella, γερουσιαστή των ρεπουμπλικάνων, η οποία άγγιξε τα 1.000 δολάρια.

-- Από ναυαγοσώστης, πρόσωπο-μύθος της Wall Street

Ο κ. Madoff -γεννημένος στις 29 Απριλίου του 1939- ξεκίνησε την επενδυτική του καριέρα σε ηλικία 22 ετών, έχοντας ως «μαγιά» 5.000 δολάρια. Τα είχε συγκεντρώσει δραστηριοποιούμενος ως ναυαγοσώστης, αλλά και στην τοποθέτηση πυροσβεστικών συστημάτων.

Η πρώτη του εταιρία ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους «παίκτες» προκειμένου να δημιουργηθεί το Nasdaq, γεγονός που τον κατέστησε ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αναλάβει και την προεδρία της αγοράς.

Το καθόλα εντυπωσιακό είναι ότι η Bernard L. Madoff Investment Securities είχε γίνει στόχος της SEC και το 2007, αλλά τελικώς οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν τίποτε το επιλήψιμο στη δραστηριότητα της εταιρίας. Όλα αυτά έως πριν από μερικές ημέρες, όταν πελάτες του κ. Madoff -με δεδομένη την πιστωτική αποστράγγιση- ζήτησαν να αποσύρουν περί των επτά δισ. δολαρίων. Όμως η «πυραμίδα» δεν είχε αυτά τα χρήματα και το όλο οικοδόμημα κατέρρευσε εν μία νυκτί.

Πιθανώς άλλη μία απόδειξη ότι οι αγορές αλλά και οι χρηματιστηριακές εταιρίες δεν μπορούν να «εργαστούν» άνευ ελέγχου και επόπτευσης;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v