Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για ευρωαγορές & futures Wall Street

Η πτωτική πορεία κυρίως των μετοχών τεχνολογικών ομίλων, οδηγεί σε σημαντικές απώλειες τις ευρωαγορές, ενώ σε ανάλογη πορεία πτώσης κινούνται και τα futures της Wall. Σε μάκρο των ΗΠΑ η προσοχή.

Η πτώση στις μετοχές τεχνολογικών ομίλων, μετά την προειδοποίηση της Infineon Technologies για διεύρυνση ζημιών το 2009 αλλά και τα χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη της Research In Motion, αποτελούν έναν από τους παράγοντες «στροφής» σε πτωτική τροχιά των κορυφαίων ευρωπαϊκών αγορών.

Πτώση 26% για τη μετοχή της Infineon, ενώ απώλειες πλησίον του 3% καταγράφουν οι τίτλοι των ASML Holdings και Nokia. Στο 3,8% η πτώση για τη μετοχή της αμερικανικής Research In Motion – κατασκευάστριας του BlackBerry – η οποία διαπραγματεύεται και στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Κατά 1,2% χαμηλότερα κινείται ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600 στο επίπεδο των 194,8 μονάδων, «ανεβάζοντας» τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 47%.

«Όλοι έχουν ξαφνιαστεί από το εύρος του πανικού στην παγκόσμια οικονομία και οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα», τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Hans Goetti, διαχειριστής κεφαλαίων 10 δισ. δολαρίων στην LGT Bank.

Στα αρνητικά για την επενδυτική ψυχολογία η νέα «βύθιση» του κλάδου υπηρεσιών σε ευρωζώνη και Βρετανία, μία ακόμη ένδειξη της αδύναμης πορείας των δύο οικονομιών.

Στο 1,85% η πτώση για τον DAX 30 στις 4.448 μονάδες, με τον CAC 40 να υποχωρεί 1,60% στις 3.102 μονάδες και τον FTSE 100 να κινείται 0,82% χαμηλότερα στις 4.089 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,44%, τον S&P 500 κατά 1,70% και τον Nasdaq να κινείται 1,63% χαμηλότερα.

Ιδιαίτερα «φορτωμένοι» από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων για την αμερικανική οικονομία θα βρεθούν οι επενδυτές. Σαφώς η προσοχή τους στρέφεται στην δημοσιοποίηση του «Beige Book» της Fed, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των οικονομολόγων της τράπεζας για τις προοπτικές των ΗΠΑ.

Επίσης δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την μεταβολή θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (ADP) για τον Νοέμβριο, η πορεία της παραγωγικότητας (εκτός Γεωργίας) και το κόστος ανά μονάδα εργασίας στο γ’ τρίμηνο. Παράλληλα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου υπηρεσιών τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v