Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Βαθιά ύφεση-μηδενικά επιτόκια το ΄09

Τη σταδιακή ενίσχυση των θέσεων σε μετοχές το 2009 προτείνει η JP Morgan στο outlook για το νέο έτος, όπου προβλέπει βαθιά παγκόσμια ύφεση και μηδενικά επιτόκια. Στις κορυφαίες επιλογές η Εθνική Τράπεζα.

JP Morgan: Βαθιά ύφεση-μηδενικά επιτόκια το ΄09
Τη σταδιακή ενίσχυση των θέσεων σε μετοχές κατά τη διάρκεια του 2009 προτείνει η JP Morgan στο "outlook" για το νέο έτος (3/12), όπου προβλέπει βαθιά παγκόσμια ύφεση και επιτόκια στο 1%.

Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει μέση υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή κατά 35% στον τρέχοντα πτωτικό κύκλο. Το βασικό του σενάριο κάνει λόγο για βαθιά παγκόσμια ύφεση, η οποία θα προέρχεται από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Παράλληλα, προτείνει τις επιλεκτικές αγορές μετοχών καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Σε ένα θεωρητικό χαρτοφυλάκιο, η JP Morgan προτείνει 70% μετοχές ("overweight"), 25% ομόλογα (κρατικά, δεκαετή) και 5% ρευστό.  

Παράλληλα, θέτει τιμές-στόχους στις 1.080 μονάδες για τον MSCI Europe με ορίζοντα έτους, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 23%. Στις 157 μονάδες η τιμή-στόχος για τον MSCI Ευρωζώνης (+24%) και στις 5.100 μονάδες για τον βρετανικό FTSE 100 (+23%).  

- Κλαδικές συστάσεις

Σε επίπεδο κλάδων η JP Morgan ακολουθεί αρκετά προσεκτική τακτική. Σύσταση "overweight" δίνει στους κλάδους πρώτων υλών και τηλεπικοινωνιών. Σύσταση "neutral" δίνει ο οίκος σε χρηματοοικονομικό κλάδο, τεχνολογία, σταθερά καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους για τους οποίους ο οίκος παραμένει απαισιόδοξος -ακόμη και εάν αναμένει ανάκαμψη των μετοχικών αγορών- δηλαδή αυτούς που λαμβάνουν σύσταση "underweight", είναι οι ακόλουθοι: κοινής ωφέλειας, υγεία, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια.

-- Μακροοικονομικές προβλέψεις

Όσο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου για την πορεία των μετοχικών αγορών, άλλο τόσο απαισιόδοξοι είναι γι' αυτήν των οικονομιών. Η JP Morgan εκτιμά ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει αρνητική ανάπτυξη 1,2% για το 2009, με την ευρωζώνη να δέχεται ισχυρότερο πλήγμα και την οικονομία της να συρρικνώνεται 1,6%.

Σε ανάλογη πορεία η βρετανική οικονομία με αρνητική ανάπτυξη -1,7%, ενώ η ιαπωνική ανάπτυξη τοποθετείται στο -2,5%. Μοναδική διασωθείσα η οικονομία της Ελβετίας η οποία θα παραμείνει, απλώς, στάσιμη, δηλαδή με ανάπτυξη 0%.

Αρκετά, όμως, πιο ευχάριστες οι ειδήσεις για όσους διαθέτουν δάνεια πάσης φύσεως, καθώς η JP Morgan αναμένει ότι στην ευρωζώνη τα επιτόκια θα μειωθούν έως και 1% μέχρι τα τέλη του 2009, όσο ακριβώς θα είναι και στη Βρετανία.

Για τις ΗΠΑ "βλέπει" μηδενικά επιτόκια, ενώ για την Ελβετία -κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς Έλληνες δανειολήπτες- αναμένει ότι θα κλείσουν το 2009 στο 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v