Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο limit down τα futures της Wall - Βουτιά Dax

Ανελέητο το σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές, με διολίσθηση έως 10% σε Τόκιο και Φρανκφούρτη. Πρωτοφανή επίπεδα πανικού. Διακοπή συναλλαγών στα futures της Wall μετά την διολίσθηση στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Τα διεθνή χρηματιστήρια διολισθαίνουν κάθετα σε πολυετή χαμηλά, με τον εφιάλτη της παγκόσμιας ύφεσης να πλανάται σε όλες τις αγορές.

Οι συναλλαγές στα futures του Standard & Poor's 500, του Nasdaq και του Dow Jones τέθηκαν υπό περιορισμό, καθώς τα συμβόλαια διολίσθησαν περισσότερο από το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν στην αμερικανική αγορά, τα futures του δείκτη S&P 500 δεν μπορούν να υποχωρήσουν περισσότερο από 60 μονάδες, αν και το παράγωγο ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται.

Σε ό,τι αφορά τον Nasdaq το «όριο» (limit) φθάνει στις 85 μονάδες, ενώ για τον Dow Jones τις 550 μονάδες, πάντα για τα futures, επομένως σε περίπτωση που αυτό ξεπεραστεί υπάρχει «διακοπή» διαπραγμάτευσης και για τους συγκεκριμένους δείκτες.

Πάντως, οι διοικήσεις των δυο χρηματιστηρίων, NYSE και Nasdaq τόνισαν ότι οι αγορές θα ανοίξουν κανονικά την προγραμματισμένη ώρα.

Ο δείκτης Nikkei, όπως και ο DAX στην Φρανκφούρτη διολίσθησαν πάνω από 10% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο κατακρημνίσητκε 8% όταν ανακοινώθηκε η πρώτη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας από το 1992.

Ο δείκτης MSCI World υποχωρεί 4,3% με πτώση 8,2% στην εβδομάδα και 45% μέχρι στιγμής στο έτος. Οι ζημίες και απομειώσεις 660 δισ. δολ. και πλέον που έχουν ανακοινωθεί από χρηματοπιστωτικούς οίκους, καθιστούν την τρέχουσα κρίση την χειρότερη μετά το Μεγάλο Κραχ. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίπεδα πανικού στις αγορές βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το γεν εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου καθώς επικρατεί μαζική έξοδος από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Το πετρέλαιο αδυνατεί να αντιδράσει στην μείωση της παραγωγής από τον OPEC καθώς η κατανάλωση του προϊόντος συρρικνώνεται εξαιτίας της ύφεσης στην κατανάλωση και συνεχίζεται να υποχωρεί. Η Total υποχωρεί 7,1% και η Shell 6,4%.

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τη διάχυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες «πρωταγωνιστούν» στη διολίσθηση, κατόπιν ανακοίνωσης δυσμενών αποτελεσμάτων χρήσης γ΄ τριμήνου εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, από κολοσσούς όπως Sony (-11%), Samsung (-6%), Peugeot (-14%), Volvo (-21%), Toyota.

Συνεχίζεται παράλληλα το «σφυροκόπημα» των τραπεζών, με την HSBC Holdings να διολισθαίνει 10% στο Χονγκ Κονγκ, κατόπιν υποβάθμισης από τη Morgan Stanley.

Εντονότατες παραμένουν οι πιέσεις στους μεταλλευτικούς κλάδους, κατόπιν της περαιτέρω πτώσης στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Η Toyota Motor βυθίστηκε 6,4%, ενώ η Peugeot Citroen διολισθαίνει 12%. Η Volvo υποχωρεί 19%.

Η Air France-KLM Group βουλιάζει 9,4% καθώς ανακοίνωσε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι 12μήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v