Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε ευρωαγορές, futures Wall, αναδυόμενες

Οι φόβοι της ύφεσης, που καταγράφονται τώρα και στα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, «βουλιάζουν» τις συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την Ασία, τα futures της Wall, αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.

Οι φόβοι της ύφεσης, που καταγράφονται τώρα και στα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, ασκούν πιέσεις στις συναλλαγές στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας, στα futures της Wall αλλά και, ιδιαίτερα, στις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,69% στις 4.115 μονάδες, ο DAX 2,65% στις 4.657 μονάδες και ο CAC 2,68% στις 3.382 μονάδες.

Η κάθετη διολίσθηση του ευρώ και της στερλίνας έναντι δολαρίου και γεν καθώς και η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου επιτείνουν τη νευρικότητα.

Οι τράπεζες παραμένουν ο «μεγάλος χαμένος» στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με πολύ δυνατές πιέσεις στη Βρετανία, όπου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Mervyn King, δήλωσε ότι η χώρα πιθανότατα βρίσκεται σε ύφεση. Η Royal Bank of Scotland και η Barclays υποχωρούν 9% και 6% αντιστοίχως.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εταιρικής κερδοφορίας γ΄ τριμήνου καταδεικνύουν τις βαριές επιπτώσεις της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Oι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιριών που καταρτίζουν τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 θα μειωθούν 4,4% το 2008, έναντι αύξησης 11% που αναμενόταν στις αρχές του έτους.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αργεντινής ότι θα κατασχέσει τα ενεργητικά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων προκαλεί έντονες πιέσεις σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και στις ευρωπαϊκές οικονομίες με μεγάλο άνοιγμα στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Το Χρηματιστήριο της Αργεντινής βυθίζεται 11%, ενώ ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών υποχωρεί 4,5%. Ο δείκτης Micex στη Ρωσία διολισθαίνει 5,3%.

Το κόστος δανεισμού για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες σημειώνει εκτίναξη στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Η Total υποχωρεί 3,8% και η Shell 3,4%, στον απόηχο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά 4%.

Τα futures της Wall Street προοιωνίζονται πτώση 2% για το άνοιγμα των βασικών δεικτών. Δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών μεγεθών στην αμερικανική αγορά, ενώ από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ανακοινώσουν οι επιχειρήσεις ΑΤ&Τ, Amazon, Conoco, McDonalds, Philip Morris, Boeing και Wachovia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v