Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή:Κατάσχεση... συντάξεων ύψους 30 δισ.δολ

Η Πρόεδρος της Αργεντινής κ. Cristina Fernandez κατέθεσε σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάσχεση από την κυβέρνηση των 30 δισ. δολ. του ιδιωτικού συστήματος συντάξεων.

Αργεντινή:Κατάσχεση... συντάξεων ύψους 30 δισ.δολ
Η Πρόεδρος της Αργεντινής κ. Cristina Fernandez κατέθεσε σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάσχεση από την κυβέρνηση των 30 δισ. δολ. που βρίσκονται στο ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης, σε μια τολμηρή και αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία προκάλεσε σεισμό στις εγχώριες αγορές.

Τα εργατικά συνδικάτα, στελέχη του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος αλλά και της αντιπολίτευσης χειροκρότησαν την εθνικοποίηση, εκτιμώντας ότι είναι μία μέθοδος εξασφάλισης των συντάξεων των πολιτών, σε περίοδο παγκόσμιας αναταραχής.

Ωστόσο, η κίνηση προκάλεσε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα της χώρας.

Η διαχείριση του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν ληστρική, δήλωσε η κ. Fernandez, αναγγέλλοντας τη μεταρρύθμιση, η οποία θα συζητηθεί στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.

Η κίνηση ήταν αιφνιδιαστική για τα 10 ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, που είναι γνωστά ως AFJP και συνιστούν τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του κράτους.

Διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων η BBVA, η HSBC Holdings η MetLife και ING Groep, περιλαμβάνονται στις εταιρίες που λειτουργούν τα κεφάλαια. Ο δείκτης MerVal στο χρηματιστήριο της χώρας βυθίστηκε 10,99% σε χαμηλό τεσσάρων ετών, κατόπιν της ανακοίνωσης.

Οι υποχρεώσεις της Αργεντινής για τις αποπληρωμές ομολόγων 2009 αποτιμώνται στα 12 δισ. δολ., αλλά εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης η χώρα έχει ελάχιστες ελπίδες να προσφύγει στις διεθνείς αγορές για να εκδώσει νέα ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v