Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακατάσχετη αιμορραγία στις διεθνείς αγορές

Κλονίζονται οι αγορές, καθώς τα εταιρικά κέρδη επιβεβαιώνουν τη διάχυση της κρίσης στη πραγματική οικονομία. Βουτιές ως 10% σε Nikkei, DAX. Απώλειες 8% για FTSE, CAC. Πτώση 500 μονάδων για Dοw προμηνύουν τα futures στη Wall.

Κλονίζονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τη διάχυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες «πρωταγωνιστούν» στη διολίσθηση, κατόπιν ανακοίνωσης δυσμενών αποτελεσμάτων χρήσης γ΄ τριμήνου εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, από κολοσσούς μεταξύ των οποίων Sony, Samsung, Peugeot, Volvo, Toyota.

Συνεχίζεται παράλληλα το «σφυροκόπημα» των τραπεζών, με την HSBC Holdings να διολισθαίνει 6,4% στο Χονγκ Κονγκ, κατόπιν υποβάθμισης από τη Morgan Stanley.

Εντονότατες παραμένουν οι πιέσεις στους μεταλλευτικούς κλάδους, κατόπιν της περαιτέρω πτώσης στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Η Toyota Motor βυθίστηκε 6,4%, ενώ η Peugeot Citroen διολισθαίνει 12%. Η Volvo υποχωρεί 19%.

Η Air France-KLM Group βουλιάζει 9,4% καθώς ανακοίνωσε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι 12μήνου.

Καταβαράθρωση για τη μετοχή της ΑΧΑ μετά την απόφαση θυγατρικών στην Ασία να παγώσουν τις αποσύρσεις κεφαλαίων από τους επενδυτές. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως και 10%, ενώ λίγο αργότερα διαμορφωνόταν στο -7%.

Ο δείκτης FTSE διολισθαίνει 8% στις 3.776 μονάδες, έχοντας χάσει το πολύτιμο ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδες. Ο DAX βούλιαξε προς στιγμήν πάνω από 10% και υποχωρεί τώρα 9,5% στις 4.083 μονάδες ενώ ο CAC διολισθαίνει 8% στις 3.042 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού βυθίζεται 5,18%, με την αγορά της Νοτίου Κορέας να φτάνει να υποχωρεί πάνω από 10% και τον Nikkei στο Τόκιο να διολισθαίνει κάτω από το σημαντικό ψυχολογικό φράγμα των 8.000 μονάδων και να σημειώνει πτώση 9,5%.

Οι δείκτες του Χονγκ Κονγκ, της Νοτίου Κορέας, της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τουλάχιστον.

Η χθεσινή ήταν άλλη μία συνεδρίαση εντονότατης μεταβλητότητας στη Wall Street, όπου ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 2,02%, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,73% και ο S&P ενισχύθηκε 1,26%.

Ωστόσο και το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται έντονα πτωτικό με τα futures να προμηνύουν πτώση 500 μονάδων για το Dow.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v