Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεων... συνέχεια στις ευρωαγορές

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στις ευρωαγορές μετά την πτώση σε Wall και Ασία, με έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 2% για τον FTSE, που αφομοιώνει και τις χθεσινές απώλειες των διεθνών αγορών.

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατόπιν της χθεσινής «βουτιάς» της Wall Street κατά 2%, με έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας προβλέψεων για περαιτέρω απομειώσεις και ζημίες στο τρέχον τρίμηνο.

Η μετοχή της UBS, της ευρωπαϊκής τράπεζας που έχει υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από το subprime, σημειώνει πτώση 1,8%. Οι ζημίες εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης ξεπερνούν πλέον τα 500 δισ. δολάρια για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο δείκτης FTSE, που δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας στη βρετανική αγορά, αφομοιώνει και τις χθεσινές απώλειες των διεθνών αγορών και υποχωρεί 2,2% στις 5.384 μονάδες. Η γαλλική τράπεζα Societe Generale εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία πιθανόν να διολισθήσει σε «ήπια ύφεση» κατά το τρέχον τρίμηνο.

Η πτώση επιταχύνεται και στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση κάθετης διολίσθησης του βαρυσήμαντου δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία. Ο δείκτης διολίσθησε στις 94,8 μονάδες τον Αύγουστο από 97,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,65% στις 6.262 μονάδες, ενώ ο CAC 1,19% στις 4.303 μονάδες.

Αισθητές είναι οι πιέσεις και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες. Η L'Oreal υποχωρεί 1,4%.

Νωρίτερα, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1,3% «σβήνοντας» τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, με το ένα τρίτο των απωλειών να οφείλεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 0,8%.

Ισχυρότατη πτώση κατέγραψε η Wall Street χθες και ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,08%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,03% και ο S&P 1,96%.

Η μετοχή της AIG διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, κατόπιν της πρόβλεψης της Credit Suisse για ζημίες 2,4 δισ. δολ. στον ασφαλιστικό κολοσσό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v