Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις σε Ευρώπη-Futures Wall Street

Η ανάκαμψη του "μαύρου χρυσού", με το αμερικανικό αργό να φθάνει έως τα 117 δολ, είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για οικονομική ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία, οδηγώντας χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Η ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού», με το αμερικανικό αργό να φθάνει έως τα 117 δολάρια, είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για οικονομική ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία, οδηγώντας χαμηλότερα τις αγορές.

Την ίδια ώρα «επιστρέφουν δυναμικά» και οι φόβοι ότι οι κορυφαίες τράπεζες της υφηλίου θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικού, ενώ στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και δυσμενείς ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών, όπως αυτή της Holcim (-2,8%).

Οι ανησυχίες για τις τράπεζες στηρίζονται και σε εκτιμήσεις αναλυτών της Citigroup, οι οποίοι προχωρούν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τα κέρδη γ΄ τριμήνου των Goldman Sachs, Lehman Brothers και Morgan Stanley. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι οι τρεις τράπεζες θα ανακοινώσουν συνολικές απομειώσεις ύψους 6,4 δισ. δολαρίων για το γ΄ τρίμηνο.

Πτώση 2,7% για την HSBC, πλησίον του 2,2% για την Credit Suisse, ενώ σε ανάλογη πορεία βρίσκεται το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουμε πιάσει πάτο ακόμη», υποστηρίζει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων της Merrill Lynch στην Ευρώπη, αναφερόμενος στις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων. Μάλιστα υποστηρίζει ότι «δεν θα δούμε πάτο για το επόμενο εξάμηνο».

Πτώση 0,3% για τον MSCI World στις 1.318,59 μονάδες, ο οποίοσς ανεβάζει  τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 17%. Ανάλογη πορεία για τον ευρωπαϊκό DJ Stoxx 600, με απώλειες 1,1%.

Απώλειες 0,81% για τον DAX 30 στις 6266,84 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,64% στο επίπεδο των 5337,40 μονάδων, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις στην γαλλική αγορά, όπου ο CAC 40 αποδυναμώνεται 1,29% στις 4309,55 μονάδες.

Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, όπου ο Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,41%, ο S&P 500 κινείται 0,42% χαμηλότερα, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώνεται πλησίον του 0,48%.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης για την πορεία των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, του σύνθετου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Ιουλίου, καθώς και του δείκτη Philadelphia Fed για τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v