Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική... απόβαση στις ΗΠΑ

Οι μεγιστάνες συμπατριώτες του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν επενδύουν στο αμερικανικό real estate και εξαγοράζουν επιχειρήσεις. Προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει όλες τις ξένες επενδύσεις.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Ρωσική... απόβαση στις ΗΠΑ
Tην αρχή έκαναν τα αραβικά επενδυτικά σχήματα και ακολούθησαν οι Κινέζοι. Τώρα έχουν σειρά οι Ρώσοι να εισβάλουν στην αμερικανική αγορά αγοράζοντας από εμβληματικά κτίρια έως και επιχειρήσεις.

Ρώσοι μεγιστάνες αγοράζουν εμπορικά κτίρια-φιλέτα στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια τα οποία θεωρούνται σύμβολα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τις αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει όλες τις ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει από Ρώσους, καθώς θεωρείται ότι δεν χτυπούν ευαίσθητους πολιτικά τομείς.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο ολοκλήρωσης των συμφωνιών εκ μέρους των Ρώσων, οι οποίοι «φαίνεται ότι έχουν αφομοιώσει πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα».

Συγκεκριμένα, Ρώσοι μεγιστάνες όπως ο κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο κ. Όλεγκ Μπαμπάκοφ και ο κ. Ντίμτρι Ρουμπόλοβλεφ έχουν έως τώρα εξαγοράσει σημαντικά κτίρια στη Νέα Υόρκη και συγκροτήματα κατοικιών σε ακριβές περιοχές των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη οι ξένοι πραγματοποιούν το 15% των αγορών στο real estate, με τους Ρώσους να αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αγοραστών.

Από την άλλη, από τις αρχές του 2008 ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αγοράσει αμερικανικές εταιρείες με ενεργητικό αξίας πάνω από 4,2 δισ. δολάρια. Παρότι τα μεγέθη αυτά είναι μικρά σε σχέση με τα αμερικανικά επίπεδα, η εισβολή των Ρώσων θεωρείται ότι θα ενισχυθεί.

Εύκολη λεία

Το βασικό στοιχείο της δύναμης των Ρώσων είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε χέρια λίγων σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας (ελέω πετρελαίου και φυσικού αερίου) και την αποδυνάμωση του δολαρίου, που καθιστά τους αμερικανικούς επενδυτικούς στόχους εύκολη λεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγορές των εμπορικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη μοιάζουν ευκαιρία για τους Ρώσους από τη στιγμή που οι επενδύσεις στη ρωσική αγορά υπεραποδίδουν καθώς η κτηματαγορά της Μόσχας είναι η ακριβότερη στον κόσμο.

Από την άλλη, η αμερικανική αγορά προϊόντων παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και ο πλέον σύντομος δρόμος για να εισέλθει κάποιος σε αυτήν είναι η εξαγορά μιας αμερικανικής εταιρείας. Άλλωστε, η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και οι εταιρείες που δυσκολεύονται να αντλήσουν ρευστό είναι πρόθυμες να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να αντλήσουν κεφάλαια.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5 εκατ. Αμερικανοί εργάζονται σε εγχώριες θυγατρικές ξένων επιχειρήσεων, με τη μερίδα του λέοντος να διατηρούν οι ευρωπαϊκές.

Δεν ανησυχούν ακόμα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αντιδράσει έως τώρα στο κύμα των εξαγορών αμερικανικών επιχειρήσεων από ρωσικά κεφάλαια, παρότι υπάρχουν ενδείξεις για τις σχέσεις των Ρώσων μεγιστάνων με το Κρεμλίνο και ανησυχίες για τις τυχόν πολιτικές εξαρτήσεις που αυτοί έχουν.

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την ίδια στάση, για παράδειγμα, προ τριετίας κατά την προσπάθεια εξαγοράς της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Καλιφόρνιας από κινεζική εταιρεία, και προ διετίας όταν εταιρεία από το Ντουμπάι διεκδίκησε τη διαχείριση σημαντικών αμερικανικών λιμανιών.

Στην έως τώρα στάση των ΗΠΑ σε σχέση με τις ρωσικές εξαγορές συμβάλλει το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ενδιαφερθεί για εταιρείες σε ευαίσθητους πολιτικά τομείς. Οι ρωσικές επιχειρήσεις δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση κυρίως στους μεταλλευτικούς ομίλους, τις χαλυβουργίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες διαχείρισης αγωγών.

Αντίθετα, εκτός στόχων τους είναι οι τηλεπικοινωνίες και η διαχείριση των λιμανιών, τομείς για τους οποίους οι όποιες απόπειρες εξαγορών από Ρώσους θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσουν τα... αντανακλαστικά των αμερικανικών αρχών.


* Αναδημοσίευση από το φύλλο 543 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (14 - 19 Αυγούστου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v