Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά αποδυνάμωσης Ευρώπη-Futures Wall

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης σε τράπεζες και οικονομία επανήλθαν με σφοδρότητα στις επενδυτικές συνειδήσεις.

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στις τράπεζες και στην οικονομία επανήλθαν με σφοδρότητα στις επενδυτικές συνειδήσεις.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι συνήθεις ύποπτοι, ήτοι οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, ενώ πτωτική κίνηση χαρακτηρίζει και τους τίτλους πετρελαϊκών εταιριών, καθώς ο "μαύρος χρυσός" συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Ούτε και η πολύ καλύτερη του αναμενομένου πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία για τον Αύγουστο κατόρθωσε να βελτιώσει τις επενδυτικές διαθέσεις, αν και επιφανειακά μείωσε ελαφρώς τη σφοδρότητα των ρευστοποιήσεων.

Στο 4,5% αποδυναμώνεται η μετοχή της Barclays, με τη Societe Generale να υποχωρεί 3%. Πτώση 17% για τη μετοχή της Ciba Holdings, του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγής πλαστικών χρωμάτων, μετά την ανακοίνωση υψηλών ζημιών για το β΄ τρίμηνο αλλά και απομειώσεων, λόγω του ισχυρού κόστους πρώτων υλών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2006 διαμορφώνεται ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, ο οποίος υποχωρεί 0,9% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.323,91 μονάδων. Ανάλογη η εικόνα για τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600, με απώλειες 1,6%.

Σε κλοιό πιέσεων διατηρούνται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 1,19% στις 6.356,07 μονάδες και τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,09% στο επίπεδο των 5.390,70 μονάδων.

Αρκετά ισχυρότερες οι πιέσεις για τη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να σημειώνει πτώση της τάξης του 1,43% στις 4.384,97 μονάδες, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Francois Fillon, ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται "σε υγιή τροχιά".

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,26%, τον S&P 500 να κινείται κατά 0,28% χαμηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες 0,35%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για την πορεία της έναρξης κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο αλλά και για την αντίστοιχη του δείκτη τιμών παραγωγού του ίδιου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v