Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών με το βλέμμα στα τρίμηνα

Πτώση σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα μιας χρηματιστηριακής εβδομάδας κατά την οποία κλιμακώνονται οι επιχειρηματικές ανακοινώσεις κερδοφορίας β΄τριμήνου. Με κέρδη έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές.

Πτώση σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα μιας χρηματιστηριακής εβδομάδας κατά την οποία κλιμακώνονται οι ανακοινώσεις κερδοφορίας β΄ τριμήνου.

Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο εντείνονται κατόπιν της πρόβλεψης της Australia & New Zealand Banking Group ότι θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση κερδών από το 1992, καθώς τα επισφαλή δάνεια εκτινάσσονται στα ύψη.

Η HBOS υποχωρεί 3,3% και η Deutsche Bank 1,5%.

Η Royal Bank of Scotland διολισθαίνει 1,3% κατόπιν φήμης ότι θα εγκαταλείψει την πώληση του βραχίονα βρετανικών ασφαλειών εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η Ryanair αντιδρά με βύθιση 23% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της και η TNT υποχωρεί 3,6%.

Η Deutsche Post υποχωρεί 1,3% και η Pearson κερδίζει 2,9% κατόπιν της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,23% στις 6.392 μονάδες, ο DAX 0,69% στις 6.392 μονάδες και ο CAC 0,59% στις 4.361 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει διολισθήσει 23% μέχρι στιγμής στο έτος.

Τα χρηματιστήρια και στις 23 ανεπτυγμένες αγορές που καλύπτει ο δείκτης MSCI World έχουν διολισθήσει, πλην του Καναδά, σε περιοχές bear market με πτώση 20% ή και παραπάνω από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και της αναρρίχησης του πληθωρισμού με τη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου και τροφίμων σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η ανάκαμψη στις τιμές μετάλλων πρόσφερε στήριξη στις ασιατικές αγορές και απορρόφησε αρνητικές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, όπως της Australia & New Zealand Banking Group (-9,8%), με αποτέλεσμα ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού να κλείσει πρακτικώς αμετάβλητος, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,22%.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που εκδηλώθηκαν. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,19%, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο -1,1%. Ο S&P σημείωσε άνοδο 0,42% στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v