Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες πιέσεις σε ευρωαγορές και Ασία

Υποχωρούν ευρωαγορές και Ασία καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για τις τραπεζικές ζημίες και τα εταιρικά αποτελέσματα εν γένει. Μικτή εικόνα στα futures Wall, μετά τη μεγαλύτερη "βουτιά" του S&P τραπεζών από το 2000.

Διολισθαίνουν οι μετοχές στην Ευρώπη και στην Ασία καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για τις τραπεζικές ζημίες και για τα εταιρικά αποτελέσματα εν γένει.

Μικτή εικόνα, με μικρή πτώση για τον Dow Jones και τον S&P και μικρή ανάκαμψη για τον Nasdaq προοιωνίζονται τα futures για την αμερικανική συνεδρίαση, με το βλέμμα στραμμένο σε κρίσιμες μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 θα μειωθούν 2,4% το 2008, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενώ στις αρχές του έτους αναμενόταν ανάπτυξη 11%. Για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού δείκτη S&P εκτιμάται πτώση κερδών 16% στο β΄ τρίμηνο, με συρρίκνωση επί τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υπέστη χθες στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη πτώση οκτώ ετών, κατόπιν της πρόβλεψης του μεγαλοεπενδυτή κ. Bill Gross ότι η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων θα κοστίσει σε τράπεζες και χρηματιστηριακές 1 τρισ. δολάρια. Ο δείκτης S&P Financials διολίσθησε 6,7%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2000.

Το μεσημέρι ο FTSE υποχωρεί 0,86% στις 5.316 μονάδες, ο DAX 1,35% στις 6.353 μονάδες και ο CAC 0,8% στις 4.313 μονάδες.

Τις πιέσεις επιτείνει η νέα προειδοποίηση για ζημίες της National Australia Bank (-14%) και η μήνυση κατά της UBS (-6,4%) από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης με κατηγορία απάτης σε πώληση χρεογράφων.

Τα δυσμενή αποτελέσματα και οι περικοπές θέσεων εργασίας της Infineon Technologies και η υποβάθμιση του στόχου 2008 από τη Saint-Gobain πιέζουν χαμηλότερα τους κλάδους τεχνολογίας και κατασκευών αντιστοίχως.

Πάντως, η μετοχή της Saint-Gobain γύρισε ανοδικά (2,7%) κατόπιν ανακοίνωσης απολύσεων 4.000 εργαζομένων, ενώ στο άνοιγμα διολίσθησε 3,2% εξαιτίας της μείωσης του στόχου 2008. Η Lagardere υποχωρεί 1,9%.

Η Rentokil βυθίζεται 28% κατόπιν μείωσης του στόχου για τα ετήσια κέρδη.

Η Danone αντιδρά με άνοδο 2,9% στην ανακοίνωση για αύξηση κερδών α΄ εξαμήνου 5,7%, ενώ στον αντίποδα η PagesJaunes διολισθαίνει 7% κατόπιν της ανακοίνωσης για μείωση κερδών 14%.

Από το μέτωπο των στατιστικών ανακοινώσεων σήμερα στη Wall Street, αναμένεται η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών Ιουνίου, οι πωλήσεις νέων κατοικιών του ιδίου μήνα και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v