Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες τεχνολογικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Με επίκεντρο στα προβλήματα του τεχνολογικού κλάδου, κατόπιν δυσμενών ανακοινώσεων και προβλέψεων από Ericsson, Vodafone, Apple & Texas Instruments, οι ευρωαγορές υποχωρούν, στα χνάρια της Wall Street και της Ασίας.

Με επίκεντρο στα προβλήματα που πλήττουν τον τεχνολογικό κλάδο εξαιτίας της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών στο πλαίσιο της οικονομικής επιβράδυνσης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, στα χνάρια της Wall Street και των ασιατικών αγορών.

Οι πιέσεις είναι έντονες «παραδοσιακά» πλέον στον χρηματοοικονομικό κλάδο, κατόπιν των δυσμενών αποτελεσμάτων της American Express (-12% στις γερμανικές συναλλαγές) και στον κλάδο της τεχνολογίας, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα και τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ericsson, της Vodafone, της Apple (-11% στις γερμανικές συναλλαγές) και της Texas Instruments.

Η Ericsson (-7,6%) ανακοίνωσε βύθιση κερδών 70% ενώ η Vodafone, που άνοιξε με κάθετη πτώση 10%, δήλωσε ότι οι ετήσιες πωλήσεις προβλέπεται πλέον να διαμορφωθούν «στο χαμηλότερο σημείο» της στοχευόμενης κλίμακας. 

Η STMicroelectronics διολισθαίνει 3,6% και η Infineon επίσης 3,6%.                   

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,28% στις 5.335 μονάδες, ο DAX 0,74% στις 6.377 μονάδες και ο CAC 1% στις 4.283 μονάδες. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων που καταρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 μειώθηκαν 16% στο β΄τρίμηνο, με πτώση επί 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη του ευρωπαϊκού Stoxx 600 θα μειωθούν 2,4% στο σύνολο του 2008, με βάση έρευνες του πρακτορείου Bloomberg.

Οι αμερικανικοί βασικοί δείκτες έκλεισαν χθες με ελαφρά πτώση, ενώ στις μετασυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές επικράτησαν έντονες πιέσεις, καθώς τα αποτελέσματα Apple και AmEx ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κανονικής συνεδρίασης. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,25%, ο Nasdaq με πτώση 0,14% και ο S&P 500 με ανεπαίσθητη πτώση.

Στις ασιατικές συναλαγές επικράτησαν πιέσεις, με εξαίρεση την αγορά του Τόκιο, η οποία δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύθηκε 0,5%, αλλά οι περισσότεροι βασικοί δείκτες στην ασιατική περιφέρεια έκλεισαν με απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v