Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γλίστρησε" στο πετρέλαιο η Wall Street

Πτωτικά ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά τα αρχικά κέρδη, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια επανέφερε του φόβους για την εταιρική κερδοφορία. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Πτωτικά ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά τα αρχικά κέρδη, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι επανέφερε του φόβους για την εταιρική κερδοφορία. 

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, με τους βασικούς δείκτες να ωθούνται από τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα δεύτερου οικονομικού τριμήνου που ανακοίνωσε η Bank of America, εξέλιξη που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους.

Στην διαμόρφωση του αρχικού θετικού κλίματος συνέβαλε και η προσφορά ύψους 43,7 δισ. δολαρίων της Roche για την απόκτηση του υπολοίπου 44% της Genetech.

Ωστόσο, η αμερικανική αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη, καθώς η εκ νέου αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα και το κλείσιμο της σειράς Αυγούστου για το light crude oil στα 131,04 δολάρια, με κέρδη 1,5%, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του καυσίμου στην εταιρική κερδοφορία.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τελικά τη σημερινή συνεδρίαση στις 11.467,34 μονάδες, με απώλειες 0,25%, ο Nasdaq έκλεισε στις 2.279,53 μονάδες, με πτώση 0,14%, ενώ ο S&P 500 παρ’ ότι πάλεψε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος διαμορφώθηκε τελικά στις 1,260 μονάδες, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση 0,05%.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,2 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Bank Of America, Citigroup, Fannie Mae και Wachovia.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε περίπου στο 1,82 δισ. τεμάχια, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία περίπου 4 προς 3. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco Systems, Intel και Apple.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Bank of America, καθώς η υποχώρηση 41% των κερδών της τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων, ενώ αρκετά ενισχυμένες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε επίσης ο τίτλος της Genetech, χάρη στην πρόταση εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού της από την Roche.

Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών Merck και Schering Plough, μετά την αναβολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Με πτώση ολοκλήρωσε επίσης ο τίτλος της Yahoo, μετά την συμφωνία του ιντερνετικού κολοσσού να δώσει τρεις θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn και δύο ακόμη στελέχη που έχει προτείνει ο τελευταίος, καθώς και η μετοχή της Hasbo, η οποία παρ’ ότι εμφάνισε αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών, ανακοίνωσε αύξηση τιμών για αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής και διανομής.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 11,52 δολάρια με απώλειες 2,87%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,43%, στα 9,36 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της 3Ε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 26,50 δολάρια, με κέρδη 1,15%.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,52% και έκλεισε στις 5.404,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,66% και ολοκλήρωσε στις 6.424,84 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.299,36 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,74%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v